EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Zalaegerszeg

Gyula bácsi, a kefekötő

Az  Egerszeg Fesztivál nyitónapján méltó helyére került Szabolcs Péter díszpolgárunk, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészünk új zsánerszobra, amely a legendás Szabó Gyula kefekötő mesternek állít emléket a piacon, azon a helyen, ahol a legtöbbször árulta portékáit.

Az ünnepségen részt vettek Gyula bácsi leszármazottai, hozzátartozói is, többen felidézték a látássérült mester alakját, aki ikonikus figurája volt a zalaegerszegi piac életének.


Szabolcs Péter Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész idén a Város Napján Zalaegerszeg díszpolgára lett, ő készítette el 2016-ban a Dísz téren a Sakkorzók című alkotást, 2017-ben Farkas Dávid emléktábláját, most pedig a Kefekötő című szobrot.

A  kefekötés régebben a vakok szakmája volt, mivel könnyen megtanulható és végezhető látás nélkül is, hiszen a lyuggatott kefealap tapintással vezeti a nem látókat. A kefekötés két alapvető munkafolyamatra tagolódik: a kefekötő előbb a kefék és ecsetek foglalatát, a kefefát készíti el faragással és esztergálással. A kész kefefát fúrszékre helyezi, ahol lábbal hajtott fúróval belefúrja a lyukakat, amelyekbe később a sörtét fogja befészkelni vagy bekötni. A kefekötő disznósörtét, ló-, bak-, borz-, mókus-, menyét- stb. szőrt vagy sikárgyökeret használ. A sörtét és szőrt vagy szurokkal ragasztja be, vagy dróttal, illetve fonállal kötözi rá a kefefára. A drótkefét drótsodrással készíti. A finomabb ecsetek sörtéjét forró hamuban edzi és puhítja. Ma már nemigen találni eredeti, kézzel készített keféket, ecseteket, pedig sok festő még manapság is előnyben részesíti a természetes szőrszálakból készült ecseteket. A szőrszálakat gondosan válogatják és különböző hosszúságúra vágják. A művészek különböző festési technikákhoz más és más szőrű ecsetet használnak. Olajfestékhez például érdemes disznósörtéből készült ecsetet választani. Ezenkívül manapság népszerűek a mókus, menyét, nyest vagy görény szőréből készült ecsetek is, amelyek akvarellfestéshez kiválóak.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.