2019. február 22., péntek
Gerzson

Egyéb Zalaegerszeg

Gyula bácsi, a kefekötő

Az  Egerszeg Fesztivál nyitónapján méltó helyére került Szabolcs Péter díszpolgárunk, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészünk új zsánerszobra, amely a legendás Szabó Gyula kefekötő mesternek állít emléket a piacon, azon a helyen, ahol a legtöbbször árulta portékáit.

Az ünnepségen részt vettek Gyula bácsi leszármazottai, hozzátartozói is, többen felidézték a látássérült mester alakját, aki ikonikus figurája volt a zalaegerszegi piac életének.


Szabolcs Péter Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész idén a Város Napján Zalaegerszeg díszpolgára lett, ő készítette el 2016-ban a Dísz téren a Sakkorzók című alkotást, 2017-ben Farkas Dávid emléktábláját, most pedig a Kefekötő című szobrot.

A  kefekötés régebben a vakok szakmája volt, mivel könnyen megtanulható és végezhető látás nélkül is, hiszen a lyuggatott kefealap tapintással vezeti a nem látókat. A kefekötés két alapvető munkafolyamatra tagolódik: a kefekötő előbb a kefék és ecsetek foglalatát, a kefefát készíti el faragással és esztergálással. A kész kefefát fúrszékre helyezi, ahol lábbal hajtott fúróval belefúrja a lyukakat, amelyekbe később a sörtét fogja befészkelni vagy bekötni. A kefekötő disznósörtét, ló-, bak-, borz-, mókus-, menyét- stb. szőrt vagy sikárgyökeret használ. A sörtét és szőrt vagy szurokkal ragasztja be, vagy dróttal, illetve fonállal kötözi rá a kefefára. A drótkefét drótsodrással készíti. A finomabb ecsetek sörtéjét forró hamuban edzi és puhítja. Ma már nemigen találni eredeti, kézzel készített keféket, ecseteket, pedig sok festő még manapság is előnyben részesíti a természetes szőrszálakból készült ecseteket. A szőrszálakat gondosan válogatják és különböző hosszúságúra vágják. A művészek különböző festési technikákhoz más és más szőrű ecsetet használnak. Olajfestékhez például érdemes disznósörtéből készült ecsetet választani. Ezenkívül manapság népszerűek a mókus, menyét, nyest vagy görény szőréből készült ecsetek is, amelyek akvarellfestéshez kiválóak.


Kapcsolódó Cikkek

  • Tollaslabdában is jók az érdiek

    Tollaslabdában is jók az érdiek

    Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

  • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Újra Zalaegerszegre jön az Omega

    Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.