2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Zalaegerszeg

Gyula bácsi, a kefekötő

Az  Egerszeg Fesztivál nyitónapján méltó helyére került Szabolcs Péter díszpolgárunk, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészünk új zsánerszobra, amely a legendás Szabó Gyula kefekötő mesternek állít emléket a piacon, azon a helyen, ahol a legtöbbször árulta portékáit.

Az ünnepségen részt vettek Gyula bácsi leszármazottai, hozzátartozói is, többen felidézték a látássérült mester alakját, aki ikonikus figurája volt a zalaegerszegi piac életének.


Szabolcs Péter Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész idén a Város Napján Zalaegerszeg díszpolgára lett, ő készítette el 2016-ban a Dísz téren a Sakkorzók című alkotást, 2017-ben Farkas Dávid emléktábláját, most pedig a Kefekötő című szobrot.

A  kefekötés régebben a vakok szakmája volt, mivel könnyen megtanulható és végezhető látás nélkül is, hiszen a lyuggatott kefealap tapintással vezeti a nem látókat. A kefekötés két alapvető munkafolyamatra tagolódik: a kefekötő előbb a kefék és ecsetek foglalatát, a kefefát készíti el faragással és esztergálással. A kész kefefát fúrszékre helyezi, ahol lábbal hajtott fúróval belefúrja a lyukakat, amelyekbe később a sörtét fogja befészkelni vagy bekötni. A kefekötő disznósörtét, ló-, bak-, borz-, mókus-, menyét- stb. szőrt vagy sikárgyökeret használ. A sörtét és szőrt vagy szurokkal ragasztja be, vagy dróttal, illetve fonállal kötözi rá a kefefára. A drótkefét drótsodrással készíti. A finomabb ecsetek sörtéjét forró hamuban edzi és puhítja. Ma már nemigen találni eredeti, kézzel készített keféket, ecseteket, pedig sok festő még manapság is előnyben részesíti a természetes szőrszálakból készült ecseteket. A szőrszálakat gondosan válogatják és különböző hosszúságúra vágják. A művészek különböző festési technikákhoz más és más szőrű ecsetet használnak. Olajfestékhez például érdemes disznósörtéből készült ecsetet választani. Ezenkívül manapság népszerűek a mókus, menyét, nyest vagy görény szőréből készült ecsetek is, amelyek akvarellfestéshez kiválóak.


Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.