2019. február 22., péntek
Gerzson

Extra Érd

Hangulatos képek itthonról és otthonról

A Parkvárosi Közösségi Ház adott otthont Sütő Petre Rozália különféle műfajokat felvonultató tárlatának. A bemutató az Itthon – Otthon címet kapta, és ez egyértelműen utal a grafikus-festőművész életútjának meghatározó szakaszaira.

 

Az indulás helyszíne – mint a kiállítás megnyitóján elhangzott – Marosvásárhely volt. Ott érettségizett művészeti iskolában, az egyetemet pedig Kolozsváron végezte, a Művészeti Akadémia képgrafika szakán. Eleinte az ott tanult sokszorosító eljárású grafikákat készítette, majd kialakult az egyedi stílusa. A kilencvenes évektől Martonvásáron él, de magával hozta az erdélyi emlékeket Magyarországra.


A kiállítást Majorné Bániczki Julianna művésztanár nyitotta meg, aki egyebek közt elmondta: sok oka van annak, hogy miért is minősíthetjük egyedieknek ezeket az alkotásokat.

Virágok, csipkék és madarak

A festményeken különös, meseszerű épületek, lepkék, virágok, érdekes tükröződések láthatók, ám a művésznő kedveli a kollográfiát is: kézimunkákat – horgolt, kötött anyagokat – és más elemeket is beépít a képekbe, a különféle, nemritkán nagyméretű kompozícióiba. Szellemi kincsek ezek az ötletek, mégpedig Kolozsvárról és környékéről, de úgy szellemiek, hogy az alkotó kezében anyagiakká, anyagi, megfogható kincsekké válnak.


Némelyik képről csak egészen közelről lehetett megállapítani, milyen anyagokat is használt a művész

Az alkotónak elég volt olykor egy nagymama által készített kézimunka vagy egy Erdélyből hozott szőttes, és a míves darabok könnyen otthonra leltek valamelyik képben.

Ezek a festékkel rögzített csipkék, varrottasok különleges hangulatot varázsolnak a falakon elhelyezett képek köré.

A képek alkotója, Sütő Petre Rozália – jobb oldalon – és a Dél-Amerikából származó énekesnő, Labant Ada a megnyitón
Fotók: Tarnócziné Barabás Irén

És ha már a hangulatnál tartunk: a szervezők sajátos zenei műsorral lepték meg a megnyitó közönségét. Régi slágerek, Cserháti Zsuzsa és Máté Péter dalai szólaltak meg, de nem akárhogyan: magyarul, ám venezuelai akcentussal, egzotikus, latinos előadásban. Az énekesnő, az Alba Latina duó hölgy tagja, Labant Ada ugyanis Caracasból származik, a fuvolaszakot Párizsban végezte, és ha kell, franciául, angolul, spanyolul énekel – nem mellesleg: kiválóan beszéli nyelvünket.

Kapcsolódó Cikkek

 • A műsorvezetők is dalra fakadnak A Dal 2019 döntőjében

  A műsorvezetők is dalra fakadnak A Dal 2019 döntőjében

  Döntőjéhez érkezett A Dal 2019: szombaton kiderül, melyik lesz Magyarország legjobb dala. A Duna Televízió dalválasztó showjának döntőjében vendégként fellép az AWS és duettet ad elő a két műsorvezető – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya pénteken az MTI-vel.

 • Hugh Jackman Guinness-világrekorder

  Hugh Jackman Guinness-világrekorder

  Az ausztrál színész először 2000-ben tűnt fel Farkas szerepében az X-Men – A kívülállók című moziban, ami annyit tesz, hogy Hugh Jackman 16 éven keresztül bújt sikeresen Rozsomák bőrébe a 2017-es Logan című filmmel bezárólag.

 • Curtist elhagyta menyasszonya a drog miatt

  Curtist elhagyta menyasszonya a drog miatt

  Curtis tegnap bepótolta az elmaradt interjúját Balázséknál. A rapper elárulta: miután barátai után menyasszonya, Kriszti is elhagyta, rájött, muszáj leszoknia.