2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb III.kerület

Helló, Hadrianus!

Háromméteres Hadrianus-installáció köszönti a Fő téren járókat, amelyet a Hello Wood csoport készített az 1900 évvel ezelőtt hatalomra került császárról, Óbuda első „polgármesteréről”.

Publius Aelius Hadrianus Kr. u. 117–138-ig uralkodott a Római Birodalom császáraként. A mai Óbuda területén élt Hadrianus 1900 évvel ezelőtti hatalomra jutásának alkalmából Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Aquincumi Múzeum és az Óbudai Turisztikai Egyesület 2017-re emlékévet hirdetett. A jubileumi évben számos kiállítás, rendezvény, program és konferencia várja az érdeklődőket.


Óbuda központjában helyezték el az 1900 éve élt uralkodó fejszobrát (Fotó: Máté Krisztián)

Az eseménysorozat egyik legfontosabb állomása az a köztéri installáció, amelyet Bús Balázs polgármester, dr. Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum igazgatója, Békefi Anna, az Óbudai Turisztikai Egyesület elnöke és Ráday Dávid, a Hello Wood egyik alapító tagja adott át, hogy emléket állítson Hadrianus Pannonia császárának, Óbuda első „polgármesterének”.

– Általában Harrer Pált szoktuk említeni Óbuda első polgármestereként, de Hadrianus is jelentős vezetője volt ennek a helynek az ókorban, talán kicsit szimbolikus, hogy szobraik most egymás mellett állnak a városrész főterén – mondta Bús Balázs polgármester.


A terület első polgármesterének is tartják a pannoniai császárt (Fotó: Máté Krisztián)

A most átadott alkotást a Hello Wood csoport egy Hadrianust ábrázoló márvány torzóról 3D-s szkenneléssel alkotott virtuális modell alapján készítette, CNC technológiával. Az installáció 24 rétegből áll, amihez 17 tábla rétegelt lemezt használtak fel, a végeredmény 2,8×2,5×3,2 méteres és 450 kilós alkotás. A szoborszerű hatást erősíti a világos elefántcsontszín használata, szürkület után pedig LED-világítás hívja fel a figyelmet az installációra, amelyet érdemes este is megnézni, mert egészen más arcát mutatja sötétben.

– Hadrianus volt a Római Birodalom első szakállas császára, amely ugyan kétségtelenül görög filozófus külsőt kölcsönzött a császárnak, de szakállviselésének ennél sokkal prózaibb oka volt: sebhelyes, ragyás arcbőrének eltakarása – tudtuk meg dr. Láng Orsolyától. Az Aquincumi Múzeum igazgatója hozzátette, a tárlat október 31-ig tekinthető meg az 1900 éve trónra lépő, szoros pannóniai kötődésű római császárról.

– A jelentős pannóniai – és ezen belül aquincumi – tevékenységgel is büszkélkedő császár életének állomásait, főbb helyszíneit mutatja be a kiállítás, amelyen számos, eddig nem látott tárgy és egy Hadrianus-mellszobor is szerepel. Emellett olyan érdekességeket is megtudhat például a látogató, hogy valóban volt-e köze Hadrianusnak a hajógyári szigeti helytartói palotához vagy hogyan zajlott egy római katona Duna-átúszása a császár jelenlétében. Kiderül az is, hogyan nézhetett ki Hadrianus híres, sokak által Disneylandhez hasonlított villája.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.