2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Sport

Hosszú hadat üzent a FINA-nak

Újabb állomásához érkezett Hosszú Katinka és a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) párharca. Az olimpiai bajnok nyílt levelében arra kérte az úszókat, hogy – a teniszezők és kosarasok példáját követve – közösen lépjenek fel a FINA egyeduralma ellen.

A háromszoros olimpiai bajnok azért akadt ki, mert a szövetség a versenyzők megkérdezése nélkül dönt a szabályváltozásokról. Mint ismert, a FINA nemrégiben módosította a Világkupa-versenyek kiírását, így a jövőben egy versenyző egy viadalon maximum négy egyéni számban indulhat. Hosszú egy-egy Vk-viadalon tíz vagy még több számban is részt vett, ezekkel sok pénzt keresett, sok aranyat nyert, ezért azonnal támadást intézett a változtatások ellen.

Hosszú szerint a Világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a versenysorozatot, amely néhány év alatt – szerinte – a sportág legfontosabb szériája lehetne. Úgy véli, az úszás is megérett az NBA kosarasai vagy a profi teniszezők által évtizedekkel ezelőtt kitaposott ösvény követésére, azaz hogy a FINA az úszók megkérdezése nélkül ne hozhasson fontos döntéseket.


Hosszú Katinka többszörös világ- és Európa-bajnok versenyző /Fotó: Fotó: Soós Lajos

„Ha 2017-ben úszónak állsz, egyvalamiben biztos lehetsz: ha nem kerülsz a világ öt legjobbja közé, többet fogsz beletenni az úszásba, mint amennyit valaha profitálhatsz belőle. Vonzó egy ilyen pálya? Nem túlságosan. Lehetne vonzóbbá tenni? Meggyőződésem, hogy igen, ha a FINA nem hátráltatni, hanem segíteni akarná a legjobbjait” – írta Katinka.

Az eredeti lex Hosszú némileg megváltozott, hiszen – legalábbis anyagilag – már nem járna rosszul a Vk-sorozatban taroló Iron Lady és a dél-afrikai Chad le Clos, de nem biztos, hogy nyílt levelezgetéssel további szimpátiát vált ki a szurkolók körében. Inkább házon, azaz medencén belül kellene hozzá hasonlóan erős szövetséges(eke)t keresni. A teniszezők is így kezdték…


További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Így rakja rendbe a Real Madridot Solari

  Így rakja rendbe a Real Madridot Solari

  Nehezen indult be Santiago Solari edzői karrierje a Real Madrid labdarúgócsapatánál. Az argentin szakember több kérdéses döntést is hozott, azonban úgy tűnik, hogy ezek kezdik meghozni a várt eredményeket.

 • Mourinho: A legmagasabb szinthez tartozom!

  Mourinho: A legmagasabb szinthez tartozom!

  Először adott interjút decemberi menesztése óta José Mourinho, a Manchester United volt menedzsere. A beIN Sports-nak nyilatkozva az 55 éves szakember elmondta, hogy továbbra is edzősködni szeretne, ugyanis a futballszakma legmagasabb szintjéhez tartozik.

 • Lékai: Életem legjobb napja ez!

  Lékai: Életem legjobb napja ez!

  Mozgalmas volt a vasárnap Lékai Máté számára. A Telekom Veszprém KC irányítója a szombati Dánia–Magyarország mérkőzés után hajnalban hazarepült, hogy jelen legyen kisfia születésén, majd visszatért a dán-német közös rendezésű világbajnokságra, hogy oroszlánrészt vállaljon a Tunézia elleni sikerünkben.