EUR: 325,71 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Ózd

Hová tűnt egymilliárd?

Pár hónapja még egymilliárd forint költségvetési tartalékról beszélt Ózd polgármestere, a múlt heti képviselő-testületi ülésen viszont már 450 millió forint bármikor igényelhető folyószámlahitelt szavazott meg a város önkormányzata. A kényszerhelyzetben a város érdekét szem előtt tartva szavaztak a képviselők.

A közelmúltban még második főállású alpolgármester alkalmazásáról és egy városi havilap indításáról döntött a jobbikos többség, de mára kiderült, nem volt alapja az ilyen költekezésnek. Mostanra odajutottak, hogy a büdzsé folyószámlahitellel történő megtámogatására van szükség.


– Szomorú tény: önök nem értenek a város vezetéséhez – mondta Vitális István képviselő a polgármesternek az új helyzet ismeretében. Emlékeztetett rá, hogy 2014-ben több száz millió forint tartalékkal vette át Janiczak Dávid és csapata Ózdon az irányítást, majd azonnal meghirdették, itt nem lesz pazarlás. Emlegettek fejlesztéseket is, amelyeket naprakészen harsogott az ózdi média. Ilyen volt az oxigéngyár paintballpályává alakítása, a strand nagyarányú fejlesztése, amire húszmilliót el is költöttek, és nincs látszata, illetve vásároltak bárányokat, amelyeket simogatni lehet a reklám kedvéért. Most viszont már a baj elkerülésén dolgoznak.

Fürjes Pál kiszámolta, hogy egyetlen fel nem vett forint után 0,75 százalék kamatot fizet a banknak az önkormányzat, a felvett összeg forintjáért pedig 2,2 százalékot. Mindez a dilettáns munka, a dilettáns ötletek eredménye – szögezte le a Fidesz frakcióvezetője.


Fotó: Lokál 
 Fürjes Pál frakcióvezető nem támogatta az előterjesztést 

A polgármester azzal érvelt, hogy 2015-ben is igénybe kellett venni ilyen keretet, majd a támogatásokat lecsökkentő kormányt hibáztatta a kialakult helyzetért. Vitális pontosított, miszerint 2015-ben csak százmilliós hitelről volt szó. Emlékeztetett rá, hogy a kormány korábban rendezte az önkormányzatok adósságát, majd intézkedéseivel megakadályozta, hogy megismétlődjön a pénzügyi krach.

Kiss Judit (Jobbik) számon kérte, miért nem épült ki Ózdon 2014-ig a szennyvízcsatorna-hálózat, de Vitális tudatta vele, hogy dilettáns gondolkozásra vall a hozzászólása, és egyébként az előző ciklusban megépült az új szennyvíztisztító telep. Végül a város érdekében a testület elfogadta az előterjesztést.

Fotó: Lokál
 A városházi ellenzék nem érti: hol a lé? 

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.