2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Program

Írók kontra olvasók vetélkedő és történelmi novellák párbaja a könyvhéten

A hagyományos programok mellett igazi kuriózumnak ígérkezik a Történelmiregény-írók Társaságának június 10-én déli tizenkét órakor esedékes színpadi szereplése az idén 88. alkalommal megrendezésre kerülő Ünnepi Könyvhéten.

A napjainkban újabb reneszánszát élő műfajban tevékenykedő kortárs magyar írók jelentős részét tömörítő szervezet tagjai két különleges dologra vállalkoztak. Egyrészt csapatokba szerveződve izgalmasnak ígérkező vetélkedő keretében küzdenek meg az olvasók csapataival. A kérdések természetesen nem a lexikális tudásra épülnek, sokkal inkább érdekességekkel, különlegességekkel, furcsaságokkal, izgalmas kérdésekre adható izgalmas válasz lehetőségekkel szórakoztatják majd a játékosokat és az érdeklődőket. Másrészt – talán ihletet kapva egy televíziós improvizációs produkciótól – egyes szerzők azt vállalták, hogy az érdeklődők által véletlenszerűen megadott szavak felhasználásával ötven perc alatt egy meghatározott történelmi korszakban játszódó novellát írnak – egymással is párbajozva.


A történelmi témájú könyvek kifejezetten népszerűek manapság a magyar olvasók körében. Ennek nyomán nem meglepő, hogy a Történelmiregény-írók Társaságának tagjai közül is több szerzőnek új regénye debütál a könyvhéten. Kikkel találkozhatnak, párbajozhatnak az olvasók közülük? Többek között Cselenyák Imrével, akinek Arany János életéről jelenik meg kötete, Áldott az a bölcső címmel. Csikász Lajossal, aki A kuruc király címmel folytatja a magyarországi török világ alkonyát bemutató sorozatát. Izolde Johannsennel, aki nő létére éppen a második világháborús német haditengerészet történetét dolgozza fel, friss könyve a Gránátok a becsületért. Trux Bélával, aki most kezdi az eretnekségről szóló regénytrilógiáját, a XIII. századi Magyarországon játszódó Az inkvizítor című kötettel. Valamint Urbánszki Lászlóval, akitől a könyvhéten vehetik kézbe az olvasók a kalandozások néven ismert magyar hadjáratok korában játszódó Ördögfattyút.

Az TRT tagjai nagyon sok szeretettel várják a játékosokat és a nézőket.


Kapcsolódó Cikkek

  • Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

    Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

    Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítenek föl pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban, hétfőn délután az is kiderül, ki nyeri el a pünkösdi király címet – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

  • Múzeumok és galériák éjszakája szombaton Füleken

    Múzeumok és galériák éjszakája szombaton Füleken

    A második világháború füleki eseményeit, a gésák és a szamurájok mindennapi életét is megismerhetik a látogatók a Múzeumok és galériák éjszakáján a szlovákiai Füleken szombaton; ezen a napon új díszkaput kap a vár, és megnyitják a légoltalmi óvóhelyeket is – erről sajtóközleményben tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum.