2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Program

Írók kontra olvasók vetélkedő és történelmi novellák párbaja a könyvhéten

A hagyományos programok mellett igazi kuriózumnak ígérkezik a Történelmiregény-írók Társaságának június 10-én déli tizenkét órakor esedékes színpadi szereplése az idén 88. alkalommal megrendezésre kerülő Ünnepi Könyvhéten.

A napjainkban újabb reneszánszát élő műfajban tevékenykedő kortárs magyar írók jelentős részét tömörítő szervezet tagjai két különleges dologra vállalkoztak. Egyrészt csapatokba szerveződve izgalmasnak ígérkező vetélkedő keretében küzdenek meg az olvasók csapataival. A kérdések természetesen nem a lexikális tudásra épülnek, sokkal inkább érdekességekkel, különlegességekkel, furcsaságokkal, izgalmas kérdésekre adható izgalmas válasz lehetőségekkel szórakoztatják majd a játékosokat és az érdeklődőket. Másrészt – talán ihletet kapva egy televíziós improvizációs produkciótól – egyes szerzők azt vállalták, hogy az érdeklődők által véletlenszerűen megadott szavak felhasználásával ötven perc alatt egy meghatározott történelmi korszakban játszódó novellát írnak – egymással is párbajozva.


A történelmi témájú könyvek kifejezetten népszerűek manapság a magyar olvasók körében. Ennek nyomán nem meglepő, hogy a Történelmiregény-írók Társaságának tagjai közül is több szerzőnek új regénye debütál a könyvhéten. Kikkel találkozhatnak, párbajozhatnak az olvasók közülük? Többek között Cselenyák Imrével, akinek Arany János életéről jelenik meg kötete, Áldott az a bölcső címmel. Csikász Lajossal, aki A kuruc király címmel folytatja a magyarországi török világ alkonyát bemutató sorozatát. Izolde Johannsennel, aki nő létére éppen a második világháborús német haditengerészet történetét dolgozza fel, friss könyve a Gránátok a becsületért. Trux Bélával, aki most kezdi az eretnekségről szóló regénytrilógiáját, a XIII. századi Magyarországon játszódó Az inkvizítor című kötettel. Valamint Urbánszki Lászlóval, akitől a könyvhéten vehetik kézbe az olvasók a kalandozások néven ismert magyar hadjáratok korában játszódó Ördögfattyút.

Az TRT tagjai nagyon sok szeretettel várják a játékosokat és a nézőket.


Kapcsolódó Cikkek

 • Nyisd ki a füled, jön a Budapest Ritmo!

  Nyisd ki a füled, jön a Budapest Ritmo!

  Harmadik alkalommal szippantja magába a zene szerelmeseit a Budapest Ritmo, ahol három nap alatt a hazai és nemzetközi világzene legizgalmasabb produkciói sorakoznak fel és bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé is.

 • Budapest Music Expo újra a Hungexpón

  Budapest Music Expo újra a Hungexpón

  Idén is 18 ezer négyzetméteres területen, több tízezer hangszerrel, koncertekkel, előadásokkal, bemutatókkal várja az érdeklődőket a Budapest Music Expo október 5-től 7-ig a Hungexpo területén.

 • Drónversennyel és beszélő robotok az Akvárium Klubban

  Drónversennyel és beszélő robotok az Akvárium Klubban

  A tudományos előadások mellett több mint negyven kiállító várja a látogatókat vasárnap a Tudományok Fővárosa nevű rendezvényen Budapesten, az Akvárium Klubban, ahol élen járó hazai nagyvállalatok, startup cégek, fiatal kutatók, főiskolák és egyetemek mutatják be tevékenységüket.