2018. november 20., kedd
Jolán

Belföld

Kamuhír terjedt a csekkbefizetésről

Már fél Budapest a sárga csekkek szigorított feladásáról beszél, mióta felröppent a hír, hogy hétfőtől a posta munkatársai igazolványt is kérnek az ügyfelektől a befizetéshez. A Lokál megkereste a Magyar Postát, ahol tisztázták a félreértést.
A napi.hu írta meg elsőként, még hétfőn, hogy a lap egyik munkatársa a Flórián téri postán adta fel csekken közüzemi és közösköltség-számláit, azonban váratlanul – a pénzmosás elleni törvényre hivatkozva – elkérték tőle személyi igazolványát és lakcímkártyáját. A postai dolgozó arra hivatkozott, hogy a csekkeket csak akkor tudják elküldeni, ha átadja iratait.
A kötelezőnek mondott adatszolgáltatás állítólag június 26-tól lépett életbe, ám a Posta erről előzetes figyelmeztetést nem adott ki hivatalos fórumokon. A történtek olvasása után kedd reggel a Lokál munkatársai is bementek a Nyugati téri postára, ahol érdekes módon úgy tudták feladni a közüzemi szolgáltatás összegét csekken, hogy a posta dolgozója sem személyit, sem lakcímkártyát nem kért. Ezek után megkerestük a Magyar Posta sajtóosztályát, hogy kiderüljön, mi az igazság.

Tájékoztatásuk szerint igaz is a változás, meg nem is. Pontosabban az nem minden csekkre vonatkozik. Azoknál, amelyek M jelzésűek – vagyis adó, pénzbírság, illetékek befizetésére használt, általában hatósági csekkek –, semmi sem változott. Változás van viszont az FM jelzésűeknél, ilyenek a közüzemi fehér csekkek és sárga csekkek. Ezeknél ha van FM jelzés (minden fehér csekk ilyen), akkor 300 ezer forint összeghatárig nincs szükség személyazonosításra, de a felett már igen. Ha nincs FM jelzés – ez sárga csekkeknél előfordulhat –, szükséges a személyazonosság igazolása. Erre a pénzmosás elleni törvény miatt van szükség.

A Magyar Posta honlapján hirdetményben tette közzé a változást június 21-én, ezt követően pedig a hatályba lépés napján, vagyis június 26-án a postákon is.


 

Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó: Európának meg kell tudnia védeni külső határait

    Szijjártó: Európának meg kell tudnia védeni külső határait

    Szijjártó Péter egyetért szlovén kollégájával, Miro Cerarral abban, hogy Európa külső határainak védelme elsőbbséget kell, hogy képezzen, Európának meg kell tudnia védeni külső határait – erről a külgazdasági és külügyminiszter keddi ljubljanai tárgyalásai után nyilatkozott telefonon az MTI-nek.

  • A gyermekek az erős nemzet építőkövei

    A gyermekek az erős nemzet építőkövei

    A gyermekek az erős nemzet építőkövei, akik a jövő dolgozói és felelősségteljes állampolgárai lesznek, az ő kezükben lesz tehát az ország fejlődése – jelentette ki Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő a gyermekjogok világnapja alkalmából kiadott közleményében kedden.