2018. április 21., szombat
Konrád

Belföld

Kanada is fellép az álcivilek ellen

Nemcsak a balliberális oldal, hanem a Jobbik is tiltakozott, amikor az Országgyűlés múlt héten elfogadta a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. A Soros György által pénzelt szervezetek most éppen polgári engedetlenséggel fenyegetőznek. Eközben Kanadában is hasonló törvény elfogadására készülnek. Soros miatt is.

Justin Trudeau /Fotó: Profimedia

A civiltörvény lényege, hogy törvényesen lehessen fellépni a titokban külföldről pénzelt álcivil szervezetek politikai lobbitevékenysége ellen. Miközben az Európai Bizottság bejelentette, hogy vizsgálják a törvény uniós jognak való megfelelését, Kanadában is felmerült, hogy a magyarhoz hasonló civiltörvényt alkossanak.


Pontosabban módosítanák a választási törvényt, hogy korlátozzák a külföldről finanszírozott civil szervezetek – úgynevezett „harmadik felek” – politikai tevékenységét. A szenátorok most azt javasolják a kanadai kormánynak, hogy úgy módosítsa a választási törvényt, hogy a külföldi finanszírozás sem közvetett, sem közvetlen szerepet ne játsszon a választásokban.

Ugyanakkor arról is szabályozást sürgetnek, hogy a választási kampányban a külföldi forrásokra legyen valamiféle felső határ, ugyanis ilyen jelenleg nincs. A liberális párti Justin Trudeau vezette kanadai kormány egyébként teljes körű vizsgálatot rendelt el annak érdekében, hogy kiderítsék, a 2019-es szövetségi választást veszélyezteti-e bármilyen külföldi befolyás, főként hackertámadás.


A törvénymódosítási szándék alapját az adja, hogy míg a 2011-es választási kampányban 55 regisztrált „harmadik fél” vett részt, addig 2015-ben már 114. Egyes hírek szerint a Tides Foundation 1,5 millió amerikai dollárt, vagyis nagyjából 414 millió forintot adományozott kanadai „harmadik feleknek”. Ez az alapítvány pedig több portál szerint is Soros Györgyhöz köthető. A milliárdos spekuláns több millió dollárral támogatta az alapítványt. A választási bizottság legutóbbi jelentése szerint a 2015-ös választási kampány során 105 bejelentés érkezett befolyásolási kísérletről, míg 2011-ben összesen 12.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy új passzus szerint örök érvényű felajánlást tehetnek az adófizetők az egyházaknak

  Egy új passzus szerint örök érvényű felajánlást tehetnek az adófizetők az egyházaknak

  Egy rövid számsor egyszeri megadásával akár nyugdíjas korukig minden évben pénzhez juttathatják valamelyik egyházat a magyar adófizetők. Erre a személyi jövedelemadó új szabálya ad módot: eszerint az adóhivatal addig folyósítja az érintett adójának egy százalékát a kiválasztott egyháznak, amíg az állampolgár meg nem változtatja a címzettet – írja a Magyar Idők szombati száma.

 • Potápi: Gondolkodni kell azon, hogy radikálisan más utat kezdjünk

  Potápi: Gondolkodni kell azon, hogy radikálisan más utat kezdjünk

  Nem szabad a fejünket a homokba dugnunk, gondolkodni kell azon, hogy radikálisan más utat kezdjünk az erdélyi magyar orvosképzést illetően – jelentette ki pénteken Marosvásárhelyen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

 • Előzetesben a légpuskával emberekre lövöldöző férfi

  Előzetesben a légpuskával emberekre lövöldöző férfi

  A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája szombaton elrendelte annak a férfinek az előzetes letartóztatását, aki az alapos gyanú szerint hétfőn – a köznyugalmat súlyosan megzavarva – székesfehérvári otthona ablakából egy légpuskával öt, esetenként célzott lövést adott le a szemközti áruház parkolója környékén közlekedő, illetve a buszmegállóban várakozó személyekre.