EUR: 325,41 Ft
CHF: 279,82 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Belföld

Kanada is fellép az álcivilek ellen

Nemcsak a balliberális oldal, hanem a Jobbik is tiltakozott, amikor az Országgyűlés múlt héten elfogadta a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. A Soros György által pénzelt szervezetek most éppen polgári engedetlenséggel fenyegetőznek. Eközben Kanadában is hasonló törvény elfogadására készülnek. Soros miatt is.

Justin Trudeau /Fotó: Profimedia

A civiltörvény lényege, hogy törvényesen lehessen fellépni a titokban külföldről pénzelt álcivil szervezetek politikai lobbitevékenysége ellen. Miközben az Európai Bizottság bejelentette, hogy vizsgálják a törvény uniós jognak való megfelelését, Kanadában is felmerült, hogy a magyarhoz hasonló civiltörvényt alkossanak.


Pontosabban módosítanák a választási törvényt, hogy korlátozzák a külföldről finanszírozott civil szervezetek – úgynevezett „harmadik felek” – politikai tevékenységét. A szenátorok most azt javasolják a kanadai kormánynak, hogy úgy módosítsa a választási törvényt, hogy a külföldi finanszírozás sem közvetett, sem közvetlen szerepet ne játsszon a választásokban.

Ugyanakkor arról is szabályozást sürgetnek, hogy a választási kampányban a külföldi forrásokra legyen valamiféle felső határ, ugyanis ilyen jelenleg nincs. A liberális párti Justin Trudeau vezette kanadai kormány egyébként teljes körű vizsgálatot rendelt el annak érdekében, hogy kiderítsék, a 2019-es szövetségi választást veszélyezteti-e bármilyen külföldi befolyás, főként hackertámadás.


A törvénymódosítási szándék alapját az adja, hogy míg a 2011-es választási kampányban 55 regisztrált „harmadik fél” vett részt, addig 2015-ben már 114. Egyes hírek szerint a Tides Foundation 1,5 millió amerikai dollárt, vagyis nagyjából 414 millió forintot adományozott kanadai „harmadik feleknek”. Ez az alapítvány pedig több portál szerint is Soros Györgyhöz köthető. A milliárdos spekuláns több millió dollárral támogatta az alapítványt. A választási bizottság legutóbbi jelentése szerint a 2015-ös választási kampány során 105 bejelentés érkezett befolyásolási kísérletről, míg 2011-ben összesen 12.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Vágóhídon tartottak állatviadalt

  Vágóhídon tartottak állatviadalt

  Egy vágóhídon tartott, tiltott állatviadal résztvevőin ütöttek rajta a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységei vasárnap reggel Mohácson, az ügyben három férfi ellen indult eljárás.

 • Növekedést eredményez az új költségvetés

  Növekedést eredményez az új költségvetés

  Megszavazta a parlament a jövő évi költségvetést, amelyről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán, illetve a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: ez a biztonságos növekedés költségvetése.

 • Pogácsát sütött nekünk Irma néni

  Pogácsát sütött nekünk Irma néni

  Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában.