2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Székesfehérvár

Kezdődhet a Sóstó rehabilitációja

Aláírta a Sóstó Természetvédelmi Terület mederkotrási, vízpótlási, tájépítészeti rehabilitációjára vonatkozó szerződést a város polgármestere. Ezt Cser-Palkovics András facebookos közösségi oldalán osztotta meg.

– Büszke vagyok rá, hogy a kormány támogatásával megmentjük a Sóstót, ami közös kincsünk. Az utóbbi évtizedek legnagyobb környezetvédelmi beruházásáról van szó, amelyet további zöldfejlesztések, parkosítások, erdőtelepítések követnek a város több pontján, több mint 400 hektáron – fogalmazott.
Összesen 3 milliárd 850 millió forintos állami támogatással valósulhat meg Székesfehérváron a Sóstó Természetvédelmi Terület és a csónakázótó rehabilitációs programja, melyet két évvel ezelőtt indított útjára Székesfehérvár önkormányzata. A csónakázótavat érintő beruházás elkészült és a Sóstó Természetvédelmi Területen is megkezdődhet a munka. A terület mederkotrását és vízpótlását korábban
európai uniós forrásból tudta a város megoldani, a mostani projekttel egy időben pedig  az időközben lebontott Sóstói Stadion is megújul. A 218 hektáros Sóstó Természetvédelmi Területen található a 320 ezer
négyzetméteres Északi-tó, a 16 ezer négyzetméteres Déli-tó és a Homokbánya is. A rehabilitációs tervek alapján a mederkotrás és a vízutánpótlás biztosítása mellett megújul a Zöld tanya és az Erdei iskola-sziget, valamint itt lesz helye a vadmadárkórháznak és egy új közösségi épületnek is.


Összesen 3 milliárd 850 millió forintos állami támogatással valósulhat meg Székesfehérváron a Sóstó Természetvédelmi Terület és a Csónakázó-tó rehabilitációs programja Fotó: Székesfehérvári Önkormányzat

A Sóstó Székesfehérvár belterületén, a város déli részén fekszik, amelyet a 121 hektár területű, országos védettségű Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület és a 97 hektár területű, helyi védettségű Sóstó Természetvédelmi Terület alkot. A Sóstó földrajzilag három eltérő jellegű táj határán fekszik. A terület nyugati oldalát a mocsaras Sárrét, a délit az Észak-Mezőföld homokos, löszös tájai, északról Székesfehérvár város, illetve távolabb a Zámolyi-medence határolja. Ennek a háromszögnek köszönhetően ezen a kis területen is számos élőhelytípus található, egymástól jól elkülöníthetően. Ebből kifolyólag mind állattanilag, mind növénytanilag igen gazdagnak mondható. A természetvédelmi terület a nemzetközi Natura 2000 ökológiai hálózat része.

A terület rengeteg védett és fokozottan védett állat-, illetve növényfaj otthona Fotó: Székesfehérvári Önkormányzat

Az helyi védettségű Északi-tó területén is sok érdekes és ritka madárfaj figyelhető meg, ilyen például a fokozottan védett cigányréce (Aythya nyroca) és gólyatöcs (Himantopus himantopus), kis kócsag (Egretta garzetta) vagy éppen a terület csúcsragadozójának számító barna rétihéja (Circus aeruginosus). A területen élő kétéltűek és hüllők között előfordul a védett barna ásóbéka (Pelobates fuscus) és a vöröshasú unka (Bombina bombina), gyakran találkozhatunk fürge gyík (Lacerta agilis) és zöld gyík (Lacerta viridis) napozó egyedeivel és az egyetlen teknősfajunk, a mocsári teknős (Emys orbicularis) is jól érzi magát.


A Sóstó földrajzilag három eltérő jellegű táj határán fekszik. A terület nyugati oldalát a mocsaras Sárrét, délit az Észak-Mezőföld homokos, löszös tájai, északról Székesfehérvár város, illetve távolabb a Zámolyi-medence határolja Fotó: Székesfehérvári Önkormányzat

A Homokbánya területe jelentős botanikai értéket képvisel. Legfőképpen az itt megfigyelt 11 orchidea (Orchidaceae)-faj, melyek május-júniusban virítanak. Nagy számban élő fajok, mint például a vitézkosbor (Orchis militaris), mocsári kosbor (Orchis laxiflora), mocsári nőszőfű (Epipactis palustris) mellett előfordul a fokozottan védett pókbangó (Ophrys sphegodes) is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.