EUR: 322,45 Ft
CHF: 282,43 Ft
2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Életmód

Kik vesznek új lakást Budapesten?

Az új lakást vásárlók tizede nyugdíjas, harmaduk befektetési céllal, kiadásra vásárolta az ingatlant. A külföldiek fejenként átlagosan két új lakást vettek, 80 százalékuk befektetési céllal, míg a magyarok esetében közel 40 százalék ez az arány – derült ki a Cordia Zrt. legfrissebb felméréséből.

Az új otthont vásárlók közel 80 százaléka készpénzes vevő, sem hitelre, sem csokra nincs szükségük, ezekkel a lehetőségekkel még a jövőbeli terveik kapcsán sem számolnak. A vásárlások elsődleges szempontja az elhelyezkedés mellett a fejlesztő cég márkaneve, megbízhatósága és válságállósága. A külföldiek jellemzően inkább a kisebb, a magyarok a tágasabb új lakásokat vásárolják.


Ezt az eltérést alapvetően az magyarázza, hogy az elmúlt másfél évben a Budapesten új otthont vásárló külföldiek 80 százaléka befektetési céllal, azaz kiadásra vett lakást, erre pedig a kisebb, egy- vagy kétszobás ingatlanok jelentik az ideális választást. Hasonlóan gondolkodnak a magyarok is, de érdekes módon a hazai befektetők körében sokkal népszerűbb a kétszobás lakás, mint a garzon. A befektetési szándékkal összhangban a külföldieket elsősorban a városközpontban található projektek vonzzák, kiugró a Corvin Sétány népszerűsége, de a VI. és a VII. kerület is keresettnek számít. A hazai vásárlók körében a lakhatási szándék a domináns, saját maguk számára pedig tágasabb otthonokat választanak.

Többnyire a XI., a VIII. és a XIII. kerületben vásárolnának, miközben a városközponttól távol eső külső kerületek egyáltalán nem vonzóak. A hazai vevők közel tizede nyugdíjas, harmaduk befektetési céllal vásárolt lakást. A kutatás eredményei alapján a legerősebb lokálpatriotizmus a zuglói és a dél-budai környéket jellemzi.


Kapcsolódó Cikkek