EUR: 310,77 Ft
CHF: 259,54 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Belföld

Kinyírta magát az ellenzék

Bár a Jobbik bújtatott pártfinanszírozása miatt a kormánypártok és a szélsőséges párt csatája volt a múlt pénteki plakáttörvény-szavazás, annak más ellenzéki pártok is áldozatául estek. Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint az MSZP hitelét vesztette, az Együtt pedig szinte megszűnt parlamenti párt lenni, miután két képviselőjük egyike, Szelényi Zsuzsa lemondott párttagságáról a szavazás miatt rá gyakorolt nyomásra hivatkozva.

Két parlamenten kívüli pártvezető is beleavatkozott pártja országgyűlési képviselőinek munkájába a múlt héten elfogadott plakáttörvénnyel kapcsolatban, és a jelek szerint mindketten ráfáztak. Előbb Botka László vétózta meg az MSZP saját indítványát az ügyben, majd az utolsó pillanatban az Együtt füttyös elnöke, Juhász Péter is lenullázta pártjának hitelét a törvény szavazása kapcsán.


Juhász Péter (fotó: Mészáros Diána)

Mint ismert, Juhász bejelentette, hogy ha valamelyik ellenzéki párt bevitte volna javaslataikat a törvényalkotási bizottságba, és ott beépítették volna azokat a törvényjavaslatba, akkor pártja két parlamenti képviselője, Szabó Szabolcs és Szelényi Zsuzsanna hajlandó lett volna megszavazni a javaslatot.

– Az Együtt vezetői a plakáttörvény kapcsán kész helyzet elé állítottak, nyomást gyakoroltak rám, hogy bizonyos feltételek mellett a kormánnyal szavazzak – mondta a voksolást követően Szelényi, és egyúttal kilépett az Együttből. Igaz, parlamenti mandátumát – és a vele járó havi bruttó 747 ezres fizetését – azért megtartotta.


MTI Fotó: Kovács Attila

– A plakáttörvény megszavaztatásával a kormányzat az ellen kívánta felvenni a harcot, hogy oligarchák elvtelen, bújtatott pártfinanszírozás gyanújára okot adó módon támogathassanak politikai pártokat, mint a Jobbik esetében történt. Ennek a harcnak a jelek szerint más ellenzéki pártok is megisszák a levét – elemezte lapunknak a kialakult helyzetet Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője. – Az MSZP teljes mértékben elhiteltelenedett, ahogy előbb szinte támogatta a kezdeményezést, majd Botka László vétójára kihátrált a saját javaslata mögül. Az Együttnek pedig vélhetően még komolyabb érvágás, hogy két megmaradt országgyűlési képviselőjük egyike elhagyja a pártot, hiszen ilyen módon egyetlen képviselővel maradnak jelen az Országgyűlésben, vagyis újabb komoly lépést tettek a teljes eljelentéktelenedés útján – részletezte a szakértő.

Bíróságon hallgatták ki Botkát

Tanúként hallgatta meg tegnap Botka László szegedi polgármester, szocialista miniszterelnök-jelöltet, Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselőt, Botka volt kabinetvezetőjét és Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert a Gyulai Járásbíróság a szegedi parkolási botrányként elhíresült büntetőügyben. A vádirat szerint Mózes Ervin főjegyző, Solymos László alpolgármester és Kalmár Gábor kabinetfőnök több mint 40 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak azzal, hogy 2008–2012 között 307 személynek olyan ingyenes parkolóbérletet biztosítottak, amelynek odaítéléséről vezetői értekezleten döntöttek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mindenhol nyert volna a Fidesz

  Mindenhol nyert volna a Fidesz

  Az ellenzék nem magában, hanem egyebek mellett a választási rendszerben keresi hatalmas vereségük okát. Pedig nincs olyan ország, amely választási rendszerével nem a Fidesz kormányozna.

 • Szabadon járhat Budapesten Gyárfás

  Szabadon járhat Budapesten Gyárfás

  Már tavaly októberben megkapta Gyárfás Tamástól a Fenyő-gyilkosság felbujtójához elvezető bizonyítékot I. Sándor főügyész, mégsem tett semmit.

 • Pénzt ad Brüsszel Sorosnak

  Pénzt ad Brüsszel Sorosnak

  Újabb pofont kapott Magyarország Soros Györgytől és bandájától. Múlt hét hétfőn járt Brüsszelben a pénzügyi spekuláns és láss csodát, csütörtökön már meg is szavazták Strasbourgban a hazánk destabilizálását segítő civil szervezetek támogatásáról szóló előterjesztést.

 • Orbán Viktor: Nem fogadják el az eredményt

  Orbán Viktor: Nem fogadják el az eredményt

  Soros György pénzügyi spekuláns körei rossz lóra tettek, és most éppen bukóban vannak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a parlamenti választás eredményét kommentálva.