2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb XIII.kerület

Kizöldült a Dagály sétány

A Dagály sétány létrehozását a XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezte. Ez az igényes, modern közösségi és rekreációs terület, találkozópont összeköti a Duna Arénát az egyik legfontosabb közlekedési csomóponttal, a 3-as metró Forgách utcai megállójával.

A Váci út és a Népfürdő utca közötti Dagály sétány kialakítása az önkormányzat kerületfejlesztési tervének része volt, amely harmonizált a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Duna Arénához kötődő elképzelésekkel.


A járókelők már birtokba is vehettél az új sétányt (Fotó: Máté Krisztián)

A sétány létrehozására a „Dagály törvény” a kerületi önkormányzatot jelölte ki építtetőként, a megvalósításhoz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 478 millió forint támogatást biztosított. Az 530 méter hosszú Dagály sétány a Váci utat köti össze a Duna környezetével.

Dagály sétány átadóján elültették a Sportolók fáját (Fotó: Máté Krisztián)

Dr. Tóth József polgármester nyitóbeszédében kiemelte, a Dagály sétány kortárs közösségi terület, ez látszik a növényzeten, a felhasznált anyagokon és az épített elemeken.
– Ígéretet tettünk, és ezt tartjuk is, hogy 2018 nyarára kész lesz a főváros legmodernebb fürdője, a Dagály. A sétány fejlesztése is jelzi: lehet normális együttműködés politikai nézetektől függetlenül is – jelentette ki Fürjes Balázs kormánybiztos a sétány átadásakor.
A Dagály sétány fejlesztésekor a meglévő fák védelme alapvető szempont volt. A Turbina utcai szakaszon a hársfasor a jellemző. A középső sétányszakaszon a korábbi kőrisegyedeket megőrizték, a nyugati sétányszakaszra platánfákat ültettek. A változatossághoz hozzájárul még az elszórtan telepített 25 faegyed: bokorfák, mézalmácskák és perzsa varázsfák.
A sétány két oldala négy-négy méter szélességben klinkertégla-borítású. Középen ugyancsak négy méter széles zöldsáv fut. A sétány felszíni vízelvezetése ökologikus, környezetbarát: a sétaút burkolt felületei a középső zöldsáv felé lejtenek, a zöldfelületekre vagy a vízáteresztő kavicsburkolatra vezetik a csapadékvizet, amely a talajba szivároghat. Az automata öntözőrendszer a cserje, évelő és gyep felületeken kívül a fák öntözését is biztosítja. A kőkert zöldsávjában szárazságtűrő és vízigényes évelők, alacsony cserjék, növényágyak és ligetes fásítások harmonikusan követik egymást. A ligetes szakaszon pihenésre is alkalmas – finombetonból készült, egyedi grafikai elemekkel, vízcseppekkel díszített – ülőtömbök és pihenőpadok vehetők igénybe. E térbútorok mellett hagyományos támlás padok is vannak. A sétányon két ivókút is működik. Kivételessé teszi a sétányt az is, hogy a burkolatán láthatók azon ásványi anyagoknak a képletei, amelyeket a közeli híres Béke kút vize tartalmaz.


A Váci út és a Turbina utca csatlakozásánál Gálhidy Péter szobrászművész Turbinalevél című képzőművészeti alkotása a Láng Gépgyár évtizedeken keresztül a világ élvonalába tartozó termékeit szimbolizálja. A sétányra dekoratív, korszerű, költséghatékonyan üzemeltethető, LED-es fényforrással szerelt világítótestek kerültek – rajtuk térfigyelő kamerákkal és a nyilvános wifihálózathoz szükséges eszközökkel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.