2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Külföld

Komolyan szorul a hurok az Iszlám Állam nyaka kürül

Az Iszlám Állam a saját fizetőeszköze, a dirham elfogadására kötelezte a terrorszervezet egyre fogyatkozó területén működő boltosokat – derült ki az iszlamisták által használt üzenetközvetítő szolgáltatásokon kedden terjesztett hangfelvételről.

A hangüzenetben arra kötelezték az árusokat, hogy a termékek árát adják meg a dzsihadisták által 2015 óta használt dirhamban. Egy dirham értékét 1000 szíriai fontban (1310 forint) határozták meg.


A szélsőségesek emellett bejelentették, hogy az uralmuk alatt álló területeken július 25-től kezdődően betiltják az 1000 és az 50 szíriai fontos bankjegyeket. A dzsihadisták “rendelete” nem tett említést az 500-as névértékű szíriai bankóról. Az átváltási árfolyamokat napi szinten akarják közzétenni.

Az Iszlám Állam “pénzpolitikai” intézkedése furcsának hat, különös tekintettel arra, hogy jelentős területeket vesztett Irakban és Szíriában is, moszuli fellegvárában az összeomlás szélén áll, míg Rakkát nagy erőkkel ostromolják az Egyesült Államok támogatta szíriai ellenzéki fegyveres szervezetek. Értesülések szerint az iszlamisták vezetése a Rakkától délkeletre, az iraki határ közelében fekvő Majadín városába költözött.

Kapcsolódó Cikkek

  • Előzetes letartóztatásba került Macron volt biztonsági főnöke

    Előzetes letartóztatásba került Macron volt biztonsági főnöke

    Előzetes letartóztatásba vették kedd este Alexandre Benallát, Emmanuel Macron francia elnök volt biztonsági főnökét, aki ellen azért folyik eljárás, mert egy tavaly májusi diákmegmozduláson tüntetőket bántalmazott rendőrségi rohamsisakban és karszalagot viselve.

  • Tízezrek tiltakoztak Franciaországban az antiszemitizmus ellen

    Tízezrek tiltakoztak Franciaországban az antiszemitizmus ellen

    Tízezrek tiltakoztak kedd este mintegy hetven francia városban az elmúlt hetekben elkövetett antiszemita támadások ellen. Párizsban mintegy 20 ezren gyűltek össze a République téren, miközben Emmanuel Macron államfő a Soá emlékhelyen koszorúzott a parlament két háza elnökének kíséretében.