2018. április 19., csütörtök
Emma

Külföld

Komolyan szorul a hurok az Iszlám Állam nyaka kürül

Az Iszlám Állam a saját fizetőeszköze, a dirham elfogadására kötelezte a terrorszervezet egyre fogyatkozó területén működő boltosokat – derült ki az iszlamisták által használt üzenetközvetítő szolgáltatásokon kedden terjesztett hangfelvételről.

A hangüzenetben arra kötelezték az árusokat, hogy a termékek árát adják meg a dzsihadisták által 2015 óta használt dirhamban. Egy dirham értékét 1000 szíriai fontban (1310 forint) határozták meg.


A szélsőségesek emellett bejelentették, hogy az uralmuk alatt álló területeken július 25-től kezdődően betiltják az 1000 és az 50 szíriai fontos bankjegyeket. A dzsihadisták “rendelete” nem tett említést az 500-as névértékű szíriai bankóról. Az átváltási árfolyamokat napi szinten akarják közzétenni.

Az Iszlám Állam “pénzpolitikai” intézkedése furcsának hat, különös tekintettel arra, hogy jelentős területeket vesztett Irakban és Szíriában is, moszuli fellegvárában az összeomlás szélén áll, míg Rakkát nagy erőkkel ostromolják az Egyesült Államok támogatta szíriai ellenzéki fegyveres szervezetek. Értesülések szerint az iszlamisták vezetése a Rakkától délkeletre, az iraki határ közelében fekvő Majadín városába költözött.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.