EUR: 305,32 Ft
CHF: 276,90 Ft
2017. július 21., péntek
Dániel, Daniella

Belföld

Kuncze esélytelennek tartja Botkát

Már Kuncze Gábor is nekiment Botka Lászlónak. Az SZDSZ volt elnöke, korábbi belügyminiszter a B1 blognak adott interjújában azt mondta: a kormányzóképességhez kell egy szimpatikus, határozott személy, akit még nem talált meg az ellenzék. Vagyis Kuncze szerint Botka nem alkalmas miniszterelnök-jelöltnek.

– Ha az ellenzéki pártok az okos együttműködés helyett egymás ócsárlásával próbálják saját erejüket, fontosságukat demonstrálni, akkor csúfos kudarcot vallanak a következő választásokon is – nyilatkozta a B1 blognak Kuncze Gábor. A fiatalabbak talán már nem tudják, hogy Kuncze az MSZP és az SZDSZ koalícióra lépése után, 1994–1998 között a Horn-kormány belügyminisztere és Horn Gyula miniszterelnök koalíciós helyettese volt.

Mostani interjújában meglepő módon azt mondta: leginkább a Demokratikus Koalíció programját látja kidolgozottnak. Az összefogást hangsúlyozó korábbi belügyminiszter keményen beleszállt a hajdani szövetséges, az MSZP pártjának jelenlegi első emberébe, a miniszterelnök-jelölt Botka Lászlóba.

MTI Fotó: Beliczay László

– A kormányzóképességhez mindenekelőtt kellene egy hiteles, felkészült, kemény, de szimpatikus és határozott személy, akit fel lehetne mutatni a választóknak, mondván, „ha támogatsz bennünket, akkor ő lesz a miniszterelnök”. Ezt megértenék a választók, de úgy látom, ezt a személyt eddig nem találta meg az ellenzék – fogalmazott Kuncze, aki szerint Botka László működő politikai alternatíva felmutatása helyett azzal próbál egymillió szavazót megszerezni a kormánypárt táborából, hogy rájátszik a Gyurcsány-fóbiára. Ezzel ugyanis a szocialista politikus ahelyett, hogy egyesítené a szavazókat, szétforgácsolja azokat.
Az ellenzéki csörte egyébként már régóta folyik. A Lokál is beszámolt róla, amikor év elején Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy a „királycsináló” Lengyel László és Botka László többekkel szövetkezett ellene. Persze a szocialisták ezt tagadták, de Botka kijelentette: „Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak és érdemes visszavonulót fújnia”. Azóta is tart a cicaharc kettejük között.

A DK elnöke néhány hete összefogást sürgetve telefonon hívta az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, ám Botka ismét lehazugozta, hozzátéve: Gyurcsány gátja az összefogásnak. A korábbi miniszterelnök ezt követően tovább folytatta a kuncsorgást és levelet is írt Botkának.

– Ha őszre kiderül, hogy Botka az MSZP végső sírásója, a szocialisták nyomást gyakorolnak rá és lesz DK–MSZP-megállapodás – mondta nemrég Gyurcsány.

Vagyis a cicaharc tovább folyik a balliberális oldalon, miközben hétfőn a parlamentben már Orbán Viktor is arról beszélt, hogy a magyar emberek több komolyságot, több tiszteletet és több felelősséget várnak az ellenzéktől.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Idén 360 millió forintos támogatást kapnak nemzetiségi gyermektáborok, egy pályázat pedig összesen több mint 180 milliót juttat civil szervezeteknek – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 • A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek megteremtik a lehetőségét annak, hogy nyugdíjba vonulásuk után is dolgozni tudjanak azok, akik még kedvet és energiát éreznek ehhez – mondta a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  A Campus Fesztivál második napján, pénteken több mint száz program várja az érdeklődőket a debreceni Nagyerdőbe: mások mellett a The Prodigy, a Kowalsky meg a Vega, Rúzsa Magdi, a Brains és a Kiscsillag is koncertezik – jelezte a fesztivál sajtófőnöke pénteken az MTI-nek.

 • Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Az élet minden területére kiterjedő családbarát minősítési programot indít a kormány jövőre – közölte pénteken Tusnádfürdőn Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára.