EUR: 309,93 Ft
CHF: 285,61 Ft
2017. június 24., szombat
Iván

Egyéb Hódmezővásárhely

Küzdelem az allergia ellen

Magyarországon 14. alkalommal rendezték meg a Patika Napot, amelyhez csatlakozott a hódmezővásárhelyi Zrínyi utcai gyógyszertár is. A Patika Napnak minden évben van egy kiemelt témája. Idén az allergia és az allergiás megbetegedések kerültek fókuszba.

A téma fontosságát mutatja, hogy az egész világon futótűzként terjed az allergiás nátha. Harminc évvel ezelőtt a lakosság 2 százalékát érintette, azonban ez a szám a WHO becslése szerint 2025-re 50 százalékra emelkedik.

Az előadások után a Zrínyi utcai patikában ingyenes vércukor- és koleszterinszint mérést tartottak az érdeklődőknek.

Amennyiben egy felső légúti allergiás folyamat sokáig fennáll, könnyen asztmává alakulhat. Óriási jelentősége van annak, hogy az orvosok és a gyógyszerészek kiszűrjék azokat a betegeket, akik ilyen panaszokkal fordulnak hozzájuk. Amennyiben a tünetek súlyosbodnak, szakorvoshoz kell őket irányítani, hogy megkapják azt a terápiát, amellyel a későbbi szövődmények elkerülhetők lesznek.

Dr. Kőhegyi Ferenc szakgyógyszerész, a Zrínyi utcai Patika tulajdonosa, Dr. Fejes Kinga fül-orr-gége szakorvos és Dr. Kőhegyi Judit szakgyógyszerész

Az allergiának három szintje van: az enyhe, a közepes és a súlyos. Enyhe megbetegedésről beszélünk akkor, ha nem befolyásolja a fizikai munkát, a tanulást vagy az alvást. Közepes, amikor enyhén befolyásolja a mindennapokat, a legveszélyesebb pedig az, amikor már a fizikai aktivitást zavarja.

Dr. Fejes Kinga fül-orr-gégész szakorvos előadásában kitért arra, hogy a legveszélyeztetettebb helyzetben a fejlődő országok lakosai vannak. Afrikában például sokkal kevesebb az allergiás megbetegedés. Ez az éhezésnek, illetve a férges megbetegedéseknek tudható be. Az allergia gyógyításában a tudósok olyan kísérletet végeznek, amely szerint mesterségesen, féreggel megtámadva a szervezetet, próbálják gyógyítani ezt a betegséget.

Dr. Kőhegyi Judit szakgyógyszerész elmondta, a világon több tízmillió ember szenved allergiától. Magyarországon körülbelül hárommillióra tehető a számuk, de ezek csak az orvosok által regisztráltak betegek, és évente további 250 ezer ember betegszik meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

 • Küzdelmek a tatamin

  Küzdelmek a tatamin

  Az Érdi Kyokushin Karate Sport Egyesület 1986 óta van jelen Érd sportéletében, 2005 óta önálló sportegyesületként működik.

 • Parlagfűirtás polgárőrökkel

  Parlagfűirtás polgárőrökkel

  A parlagfű elleni védekezés céljából Polgárőr Parlagfű Teszedd elnevezésű programot indított útjára az Országos Polgárőr Szövetség.

 • Ünnepi diplomaosztók

  Ünnepi diplomaosztók

  Az idei diplomaosztó ünnepségek keretében 3600 végzős veheti át oklevelét a következő hetekben a Debreceni Egyetemen.