2018. október 19., péntek
Nándor

Külföld

Macront is magával ránthatja a korrupciós botrány

Korrupciós botrány borzolja a kedélyeket a franciáknál, miután kiderült, házkutatást tartottak a Business France nevű nagy állami cégnél és az egyik legnagyobb reklámügynökségnél, ami megszervezte  Macron tavalyi Las Vegas-i népszerűsítő útját.

Macron az akkori szocialista kormány gazdasági minisztere volt. A Las Vegas-i kirándulás a technikai vásáron bizonyos értelemben nagyon jól sikerült, a meghívottak – köztük sok francia kisvállalkozó – jól érezte magát. Erre egyértelmű bizonyíték, hogy példátlanul hangosan és lelkesen üvöltöztek, amikor Macron megjelent közöttük. Vastapssal és brávózással fogadták. Mindez közel 400 ezer eurójába került a francia államnak – írja az Origo.


Az esetre akkor derült fény, amikor az elnökválasztási kampányba a Le Canard Enchainé címűszatirikus-politikai lap megírta, hogy jogtalan előnyszerzés gyanújával vizsgálják Macron 2016-os Las Vegas-i útjának körülményeit.

Macron akkor gazdasági miniszter volt a szocialista kormányban, és minisztériuma kitalálta, hogy a Las Vegas-i technikai kiállításra francia kisvállalkozókat is ki kell vinni, és egy kicsit fel kell dobni a hangulatot Macron körül. A feladat teljesült: amikor Macron megjelent a vásáron, legalább 500-an tombolva ünnepelték, köztük az állami pénzen kiszállított francia üzletemberek. Csak szállásra a francia állam 100 ezer eurót költött, maga az akció közel 400 ezer euróba, vagyis több mint 120 millió forintba került. A francia hatóságok – egyelőre – nem az út értelmetlenségét vizsgálják, hanem azt, hogy a Business France mindenfajta közbeszerzés nélkül egy neki tetsző reklámcéget bízott meg a feladattal. És a törvény szerint 25 ezer euro felett ez kötelező. Itt pedig egészen pontosan 381 759 eurós állami kiadásról volt szó – részletezi a költségeket Origo.


Kapcsolódó Cikkek

 • Ősszel is a paradicsomban!

  Ősszel is a paradicsomban!

  A tökéletes esküvő lezárása nem is lehetne más, mint egy csodás nászút. Az ifjú párok előszeretettel választanak egzotikus úticélokat mézesheteik eltöltésére. Romantikus vízparti bungalók, óceánra épült szerelmi fészkek, privát partszakasz, mind-mind hívogatóan csalogatják a friss házasokat a világ minden tájáról, így Magyarországról is.

 • Felborult egy gyerekekkel teli busz, rengeteg sérült!

  Felborult egy gyerekekkel teli busz, rengeteg sérült!

  Felborult egy gyerekekkel teli busz a kelet-csehországi Pardubice közelében csütörtökön, legalább tizen súlyosan, tizenkilencen pedig könnyebben sérültek meg – közölte a CT cseh televízió a mentőszolgálat egyik szóvivőjére hivatkozva.

 • A nap képe: Törésvonal

  A nap képe: Törésvonal

  Több ezer embert kellett kitelepíteni Franciaország városaiból a brutális esőzések miatt. A csatornák már nem tudták elnyelni a pillanatok alatt lezúduló csapadékot, így az özönvízként tarolta le a dél-franciaországi Villalier városát is.