2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Külföld

Magyar férfit akarnak kivégezni Amerikában

Halálbüntetést szabtak ki a magyar származású, Amerikában élő William Morvára. A 35 éves férfit két ember megölése miatt ítélték halálra 2008-ban.

Williamet először 2005 nyarán tartóztatták le betörések, rablási kísérletek, és jogtalan fegyverhasználat miatt. Akkor elérte, hogy sérült lábára és alkarja miatt kórházba vigyék. Azonnal a mosdóba kéredzkedett, ahol leszerelte a wc-papír tartót, amivel eszméletlenre verte a seriffhelyettest akitől elvette a fegyverét is. A mosdóból kilépve a kórház fegyvertelen biztonsági őre állt vele szemben, akit Morva gondolkodás nélkül agyon lőtt, majd elmenekült.


Egy nappal később a támadót egy erdős részen ismerték fel kirándulók, akik azonnal riasztották a zsarukat. Eric Suthpin ment ki a helyszínre, ahol Morva a korábban ellopott fegyverrel kétszer fejbe lőtte a tizedest. A gyilkost még aznap elfogták és letartóztatták. A bíróság a létező legsúlyosabb büntetést szabta ki rá, halálra ítélték. A méreginjekciót július 7-én adják be a rendőrgyilkosnak – írja a Murderpedia.org.

Fotó: Twitter

Az ügy furcsasága, hogy az igazságügyi szakértők korábban már megállapították, Morva skizofréniás zavarokkal küzd, csak úgy mint amerikai állampolgárságú édesanyja is. Ráadásul a fiatalember ’56-ban Amerikába vándorolt magyar édesapjának felmenői között volt, akit meggyilkoltak de többen önkezükkel vetettek véget az életüknek.

Most a mentálisan zavart  férfi életéért rengetegen küzdenek, a megmentéséért összefogók létrehoztak egy oldalt,
ahol aláírást gyűjtenek Morva büntetésének megváltoztatásáért.

A halálraítélten azonban csak Terry McAuliffe Virginia kormányzója segíthet, ha kegyelmet ad számára.

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.

  • Osztrák kancellár: A kvótarendszer nem működik

    Osztrák kancellár: A kvótarendszer nem működik

    Működésképtelen a kvótarendszer, és trendforduló szükséges a migrációs válság kezeléséhez, márt bármikor ismét emelkedésnek indulhat az Európába érkezők száma – jelentette ki az osztrák kancellár egy szerdai német lapinterjúban.