2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Sopron

Mai problémákat feszeget a Rozina

Rozina címmel megjelent Kuntz Zoltán negyedik könyve. A történet egy közel 400 évvel ezelőtti és igen izgalmas esetből indul ki. Sopronban született egy lány, Rozina, aki hermafrodita, vagyis kétnemű volt.


– Maga a történet teljesen igaz, a világ jelentős orvosi szakkönyveiben is megtalálható ez a jelenség. Ebben az időben még nem jegyeztek fel olyat, amely egy hermafroditáról, vagyis egy kétnemű emberről szól. Ez az első a világon és éppen Sopronhoz fűződik – nyilatkozta Kuntz Zoltán új, Rozina című könyve kapcsán, amelyet a közelmúltban mutatott be a leghűségesebb városban.


A szerző elmondta, hogy a Soproni polgárcsaládok című kötetben jelent meg lábjegyzetként Házi Jenő munkája. Ez a tizenöt sor állt rendelkezésére, és kétszáznegyven oldalas regény született belőle, amely három részből áll. – A könyv főszereplője Fuchs Rozina, egy fiatal nő, akinek súlyos lelki gyötrelmekkel kell megküzdenie, amíg megtalálja saját nemét. Gyerekkorától felnőtté válásáig kísérhetjük nyomon viharos életét, küzdelmeit az újra meg újra előtörő felzaklató érzéssel, hogy a másik nemhez tartozik. Csalódásai és titkos vágyai nemegyszer az öngyilkosság széléig sodorják. A tiszta és önzetlen szerelemnek köszönheti megmenekülését, és azt, hogy amikor újra felfedezi önmagát, értelmét látja az életének – mesélte az író.

A szerző sokat dolgozott negyedik regényén
Fotó: Kóczán Bálint

Az első rész Sopronban játszódik 1620 táján, a második pedig Budapesten, és a főszereplő, Rozina alteregójáról szól, aki úgymond lelkében nem tudja eldönteni, hogy melyik nemhez tartozik. Végül a harmadik részben találja meg a nemét egy boldog és tiszta szerelemben. Egy drogkartell tagja lesz szerelmes belé, és megtanítja járni az időközben a gyógyszerek bénító hatása alá került lányt.


– Korántsem egyszerű történet… A kötet megírása egy évbe telt. Rengeteg kutatómunkát kellett végeznem, könyveket olvastam el hozzá, és az interneten jártam utána sok mindennek. Például sok anyagot találtam a nemi identitászavarral vagy a gyógyszerproblémákkal kapcsolatban. Azonban Sopronról is szól ez a könyv. Egy olyan korszakot tártam fel és írtam le, amely rendkívül izgalmas volt és talán az egész világot bejárta. Bethlen Gábor idejét, amikor Sopron behódolt az erdélyi fejedelemnek, de végül a város visszapártol a Habsburg-házhoz – fejtette ki Kuntz Zoltán. – A Rozina mai kérdésekkel is foglalkozik, sok-sok konfliktussal. Gyakorlatilag egy kémtörténet is megjelenik benne. Olyan problémákat feszeget a kötet, amelyek a mai emberek számára elgondolkodtatók. Sokan nem tudják, melyik nemhez tartoznak, állítólag már egyetemen akarják kutatni ennek az okát. Illetve a gyógyszerek mellékhatásairól, valamint a drogkartell kegyetlen működéséről szintén olvashat az, aki kezébe fogja a művet.

Negyedik könyv
Kuntz Zoltán negyedik kötete negyedik a sorban. A soproni újságíró korábban írt már Margaret Mahlerről, az Ausztriába ingázó magyarokról, valamint a sopronkőhidai börtönről.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.