2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Sopron

Már őszig tart a SÜH

A Sopron FolkFest tánctalálkozóval kezdődik június 16-án – és őszig tart – a Soproni Ünnepi Hetek (SÜH) összművészeti fesztivál a leghűségesebb városban, ahol gazdag programkínálattal várják az érdeklődőket. A Soproni Ünnepi Heteket 1957-ben rendezték meg először.

Azóta évente a nyári idegenforgalmi szezonban kínál különleges művészi produkciókat a városlakóknak, valamint a nagyszámú hazai és külföldi látogatónak. A rendezvénysorozat az elmúlt esztendőkben egyre gazdagodott programokban, így már idén szeptemberig tart. A június 16-ai megnyitót a Fő téren tartják a FolkFest tánctalálkozó keretében. A házigazda soproni táncegyüttesek mellett a győrújbaráti Csobolyó Táncegyüttes, a dunaszerdahelyi Csallóközi Néptáncegyüttes és táncegyüttes is fellép.


Gazdag programok kínál a SÜH
Fotó: Pro Kultúra Sopron

A Koncertek a szabadban sorozat jegyében június 25-től vasárnaponként 18 órától a Városi zenepavilon és az Erzsébet-kerti zenepavilon ad helyet a különböző műfajokban játszó együtteseknek.
A Várkerületen szintén lesznek koncertek: júliusban jön Lajkó Félix, Kónyai Tibor és Lilien, illetve a Szénási Group.
Természetesen a kedvelt Tündérfesztivált is megrendezik majd Sopronban június 24-én.
A Liszt teraszon a VOLT Fesztivál ideje alatt zongoramuzsika és mindennap más-más soproni borászat kóstolói várják az érdeklődőket a Liszt Központ épülete előtt.

Lajkó Félix is fellép a SÜH keretében
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Hangversenyek teszik még különlegessé az idei soproni nyarat. Az egyetemen június 23-án Kodály-emlékkoncertet tartanak, másnap pedig a fertőrákosi barlangszínházban Egy kis éji zene címmel Kóczán Péter vezetésével a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjai adnak koncertet Szent Iván éjjelén.
Tárlatokban egyaránt gazdag lesz idén a SÜH: a Munkácsy teremben nyílik június 16-án a VOLT Art csoportos kiállítás, amely egy hónapig látható. A Festőteremben június 21-től Baksai 60 címmel Baksai József festőművész tárlata tekinthető meg.
A szakrális események közül kiemelendő a Mennyek királynéja című Nagyboldogasszony-napi Szűz Mária kiállítás és előadás a Liszt Központban és a Munkácsy teremben augusztus 7. és 21. között.


Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.