2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb XV.kerület

Még több turbinalapát, még több munkahely!

A Siemens a budapesti Power and Gas üzem telephelyén mintegy 10 milliárd forint beruházással bővíti a kerületben, a Késmárk utcában található gáz- és gőzturbinalapát-gyárát, ezzel teremtve új munkahelyeket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója üzeneteket tett az gyár alapkőletételekor az időkapszulába (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az épület alapkőletételi ünnepségén hangsúlyozta, hogy a Siemens újabb csúcstechnológiás beruházásának helyszínéül választotta Magyarországot, a cég 10 milliárd forint befektetéssel a jelenlegi gyártóterületet 2500 négyzetméterrel bővíti, 10 ezer négyzetméteres új gyártócsarnokot épít, ezzel 150 új műszaki szakembernek nyílik új álláshely.
A beruházás jelentőségét növeli, hogy a világ energiaipara változik, részben a megújuló energia, részben a nukleáris energia jelentősége növekszik. A Siemens ezen erőművi beruházásoknak egyik vezető globális vállalata, a budapesti beruházással Magyarország újabb iparágban kerül a világ élvonalába.
–A világ nemzetközi vállalatai között óriási küzdelem folyik a technológiai fejlesztésben, az országok pedig versenyeznek az új ipari korszakra áttérésben zászlóshajót jelentő nagyvállalatok kutatás-fejlesztésre, innovációra alapuló beruházásaiért, amelyek versenyképes fizetést adó munkahelyeket hoznak létre, magasabb hozzáadott értéket képviselnek – emelte ki Szijjártó Péter, aki hozzátette, a beruházással közös lépést tesznek abba az irányba, hogy a magyar gazdaságot, a magyar ipart új dimenzióba, a kutatás-fejlesztésre, innovációra épülő digitális korszakba helyezzék. Kiemelte: Németország és a Siemens is Magyarország stratégiai partnere, a német cég háromezer embernek ad Magyarországon munkát.
– Ez azért is lehetséges, mert Magyarország ezeknek a vállalatoknak szövetséget ajánlott, ennek keretében a magyar kormány Európa legkedvezőbb befektetési környezetét alakította ki. Európai összevetésben Magyarországon kell fizetni a legalacsonyabb társasági adót, itt van a legalacsonyabb egykulcsos személyi jövedelemadó, a kutatás-fejlesztéshez adókedvezményt lehet igénybe venni, és folyamatosan csökken a munkára rakódó közteher – mondta Szijjártó Péter.
Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója az ünnepségen kiemelte, hogy a cég magyarországi sikereiben a folytonosság, az innováció és a szakértelem fontos szerepet játszik. Elmondta, a magas minőségi munkát jelentő turbinalapátok gyártásához ötven magyar munkatársuk a berlini gyárban tanul, hozzájuk további kilenc kolléga csatlakozik. Goszták Árpád, a Siemens Zrt. Power and Gas budapesti üzemének gazdasági vezetője hozzátette, a kivitelezési munkákat magyar kisvállalkozásokra bízták, mert a tenderen kedvezőbb ajánlatot adtak.
A Siemens Zrt. tájékoztatása szerint a Power and Gas budapesti üzemében 2019-ben kezdődik az új termékek gyártása.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.