EUR: 323,82 Ft
CHF: 279,90 Ft
2018. június 19., kedd
Gyárfás

Külföld

Meghalt Vanuatu elnöke

Hatvanhét éves korában elhunyt Vanuatu elnöke, Baldwin Lonsdale – jelentette szombaton a Vanuatu Daily Post című helyi lap.

Lonsdale atya, aki anglikán tiszteletes volt, 2014-ben került az óceániai szigetország élére. Port Vilában, a fővárosban halt meg. Az ABC ausztrál tévécsatorna úgy tudja, szívrohamot kapott.


Lonsdale 1950-ben született a brit-francia fennhatóság alá tartozó Új-Hebridákon, a későbbi Vanuatun. 2014-ben választotta államfővé a tartományi kormányzókból és a parlament tagjaiból álló elektori kollégium rekordmennyiségű, nyolc szavazás után.

Elnökségének talán legemlékezetesebb epizódja az volt, hogy 2015 októberében, míg ő külföldön volt, az államfői feladatokat távollétében ellátó parlamenti elnök kegyelemben részesítette saját magát és 13 parlamenti képviselőt, miután bűnösnek mondták ki őket egy vesztegetési ügyben. Lonsdale pár órával később érkezett vissza az országba, és az alkotmány passzusaira hivatkozva visszavonta az elnöki kegyelmet, amivel később a legfelsőbb bíróság is egyetértett.

Kapcsolódó Cikkek

  • Soros és fia belerúgott Magyarországba

    Soros és fia belerúgott Magyarországba

    A The New York Times hasábjain jelentetett meg újabb véleménycikket Soros György. Most azonban társszerző is jegyzi A Balkán az esély Európa stabilizálására címet viselő fogalmazást, hiszen fia, Alexander Soros is fel van tüntetve, mint író.

  • Sajtóértesülések szerint fokozatosan vezetik be a német határigazgatási szigorításokat

    Sajtóértesülések szerint fokozatosan vezetik be a német határigazgatási szigorításokat

    Nem azonnal, hanem fokozatosan vezetik be Németországban a szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer menekültügyi tervében szereplő határigazgatási szigorításokat, két hét időt biztosítva ezzel Angela Merkel kancellárnak a menedékkérők egyes csoportjainak visszafordításával kapcsolatos ügyek európai szintű rendezésére – jelentették hétfőn német hírportálok a Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) müncheni elnökségi üléséről kiszivárgott értesülésekre hivatkozva.