EUR: 323,31 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Külföld

Meredeken emelkedik az iszlamista szélsőségesek száma Svédországban

Néhány százról több ezerre nőtt az iszlamista szélsőségesek száma az elmúlt években Svédországban, de közülük csak kevesen jelentenek valódi veszélyt a társadalomra – mondta el Anders Thornberg, a svéd titkosszolgálat (SAPO) vezetője pénteken.

Thornberg az Iszlám Állam dzsihadista szervezet propagandáját okolta a szélsőségesek számának növekedése miatt.


“Sohasem láttunk még ilyet” – mondta a hírszerzés főnöke a TT svéd állami hírügynökségnek. “A szélsőségesség növekedése történelmi kihívás” elé állít minket – tette hozzá.

A radikális nézeteket vallók között vannak egyszerű szimpatizánsok, de aktív szószólók, toborzók és pénzgyűjtők is.

A legtöbb szélsőséges Stockholmban, Göteborgban, Malmöben és Örebróban él a SAPO szerint.

Thornberg elmondta, hogy a SAPO havonta átlagosan 6 ezer hírszerzési információt kap, miközben öt évvel korábban még 2 ezer volt ez a szám.

Svédországban hármas szintű terrorkészültség van érvényben az ötfokozatú skálán. A svéd kormány a jogi környezet szigorításával, valamint a rendőrségnek és a titkosszolgálatnak juttatott többletforrásokkal próbálja meg felvenni a harcot a szélsőségesekkel szemben. Ugyanakkor Thornberg hangsúlyozta: új kihívást jelent, hogy egy-egy támadás megszervezése immár nem tart hónapokig.

“Manapság ha valaki elszánta magát a tettre, elég, ha vesz két kést vagy kibérel egy teherautót és a tömegbe hajt vele” – mutatott rá.

Április 7-én Stockholm belvárosában egy szélsőséges egy lopott teherautóval a tömegbe hajtott, és öt embert halálra gázolt, 15-öt pedig megsebesített.

Kapcsolódó Cikkek