EUR: 309,93 Ft
CHF: 285,61 Ft
2017. június 25., vasárnap
Vilmos

Külföld

Meredeken emelkedik az iszlamista szélsőségesek száma Svédországban

Néhány százról több ezerre nőtt az iszlamista szélsőségesek száma az elmúlt években Svédországban, de közülük csak kevesen jelentenek valódi veszélyt a társadalomra – mondta el Anders Thornberg, a svéd titkosszolgálat (SAPO) vezetője pénteken.

Thornberg az Iszlám Állam dzsihadista szervezet propagandáját okolta a szélsőségesek számának növekedése miatt.

“Sohasem láttunk még ilyet” – mondta a hírszerzés főnöke a TT svéd állami hírügynökségnek. “A szélsőségesség növekedése történelmi kihívás” elé állít minket – tette hozzá.

A radikális nézeteket vallók között vannak egyszerű szimpatizánsok, de aktív szószólók, toborzók és pénzgyűjtők is.

A legtöbb szélsőséges Stockholmban, Göteborgban, Malmöben és Örebróban él a SAPO szerint.

Thornberg elmondta, hogy a SAPO havonta átlagosan 6 ezer hírszerzési információt kap, miközben öt évvel korábban még 2 ezer volt ez a szám.

Svédországban hármas szintű terrorkészültség van érvényben az ötfokozatú skálán. A svéd kormány a jogi környezet szigorításával, valamint a rendőrségnek és a titkosszolgálatnak juttatott többletforrásokkal próbálja meg felvenni a harcot a szélsőségesekkel szemben. Ugyanakkor Thornberg hangsúlyozta: új kihívást jelent, hogy egy-egy támadás megszervezése immár nem tart hónapokig.

“Manapság ha valaki elszánta magát a tettre, elég, ha vesz két kést vagy kibérel egy teherautót és a tömegbe hajt vele” – mutatott rá.

Április 7-én Stockholm belvárosában egy szélsőséges egy lopott teherautóval a tömegbe hajtott, és öt embert halálra gázolt, 15-öt pedig megsebesített.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hackerek támadták meg a brit parlamentet

  Hackerek támadták meg a brit parlamentet

  Hackertámadás érte szombaton a brit parlamentet, kiberbűnözők a törvényhozás email rendszeréhez akartak hozzáférni – jelentették politikusok és tisztségviselők.

 • Két év kevés lesz a Brexit lezárására

  Két év kevés lesz a Brexit lezárására

  A Századvég kutatója szerint nem lesz elég a Brexit lezárására a még fennmaradó 21 hónap, egy újabb, átmeneti időszak alatt rendezhetik a felek az összes részletszabályt.

 • Ötezer civil vesztette életét a jemeni konfliktusban

  Ötezer civil vesztette életét a jemeni konfliktusban

  Csaknem ötezer, 4971 polgári személy vesztette életét, és 8533 civil sebesült meg azóta, hogy 2015 márciusában, a külföldi beavatkozást követően fokozódtak a harcok Jemenben, ahol közel három éve pusztít a polgárháború – közölte pénteken Ravina Shamdasani, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szóvivője a hivatal saját számításaira hivatkozva.

 • Felminősítette Görögországot a Moody’s

  Felminősítette Görögországot a Moody’s

  Felminősítette Görögországot a Moody’s Investors Service, a kiigazítási program második felülvizsgálatának befejeződésével, valamint a javuló költségvetési helyzettel és a gazdasági stabilizációra utaló jelekkel indokolva a döntést.