EUR: 325,71 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Extra Veszprém

Mindnyájan Isten képére lettünk teremtve

1944 márciusától kezdve pár hónap leforgása alatt mintegy 600 ezer magyar zsidót öltek meg, az antiszemitizmus azonban már jóval korábban éket vert a társadalomba. Erkölcsi felelősségünk, hogy ilyen szörnyűség soha ne történjen meg újra. A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek vasárnap.

73. éve emlékezünk a katasztrófára, amely a magyar zsidóság történetében bekövetkezett: 1944. március 19-én a német hadsereg megszállta Magyarországot, és megkezdődött a nyilasok uralma, több százezer zsidó deportálása. Veszprém és környéke sem úszhatta meg a tragédiát – rájuk emlékeztek június 25-én, az önkormányzat és a Veszprémi Zsidó Hitközség szervezésében.


Josef Amrani izraeli nagykövet emlékezett az áldozatokra (fotó: Domján Attila)

– A brutális kivégzések mindössze pár hónap alatt lezajlottak, ám nagy hiba lenne félrevezetni magunkat, és csak néhány embert okolni. Mert a gyűlölet már a 30-as években, sőt a numerus clausus törvény elfogadásával 1920-ban elkezdődött, holott a rasszista törvényeket sosem szabad igazságként kezelni – fogalmazott az eseményen tiszteletét tevő Josef Amrani izraeli nagykövet. –
Emlékeznünk kell erre, hogy a tanulságokat levonva a jövő generációi elé tárhassuk az igazságot. Miközben tiszteljük az áldozatokat, gondoljunk azokra is, akik hátat fordítottak a szenvedőknek, úgy vélekedve, hogy mindez csupán gazdasági bojkott. Nem az volt.

– Erkölcsi felelősségünk azonban nem csak a zsidóságra terjed ki, észre kell vennünk mások szenvedését is. Mert mindnyájan Isten képére lettünk teremtve, függetlenül attól, hogy zsidók, keresztények vagy muszlimok vagyunk – figyelmeztetett a nagykövet.


Porga Gyula polgármester is fejet hajtott az áldozatok emléke előtt (fotó: Domján Attila)

A vallási megkülönböztetés veszélyeire tért ki beszédében Porga Gyula polgármester is. – A zsidóság tragédiája egész Magyarország tragédiája volt, hiszen egy olyan társadalom, amely önmaga legjobbjaira, gyerekekre támad, maga a földi pokol. Sokan mégis reménykedtek, hogy nem történik meg a legrosszabb – akkor is, amikor a halálvonatok felé meneteltek. Mégis megtörtént – mondta.

– Égbekiáltó bűn volt ez, ezért kötelességünk meghallani az áldozatok néma sikolyát, és kegyelettel megőrizni emléküket. Nekünk, élőknek megadatott, hogy a közös főhajtás után az égre tekintsünk, és az eszünkbe véssük, hogy az előítéletek olyan tragédiákhoz vezetnek, amelyek képesek megroppantani a nemzetet, és ezt nem engedhetjük – zárta gondolatait a polgármester, majd a jelenlévők a Holokauszt-kapunál elhelyezték az emlékezés köveit és koszorúját.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ekkora a magánvagyona II. Erzsébetnek

  Ekkora a magánvagyona II. Erzsébetnek

  A brit uralkodó magánvagyonának nettó értéke 2,9 százalékkal 533,8 millió fontra nőtt 2017-18-ban – derült ki a brit korona vagyonportfolióját kezelő Duchy of Lancaster éves jelentéséből, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra Londonban.

 • Kirúgták A galaxis őrzői 3. rendezőjét

  Kirúgták A galaxis őrzői 3. rendezőjét

  Kirúgta a Disney James Gunnt, A galaxis őrzői vol. 3. rendezőjét, miután napvilágra kerültek olyan régi Twitter-bejegyzései, amelyekben a pedofíliával és a nemi erőszakkal viccelődött.

 • Székhelyi József: Szorítsatok értem!

  Székhelyi József: Szorítsatok értem!

  Székhelyi Józsefet szerdán megoperálták. A színész orvosai hetekkel ezelőtt ugyanis áttéteket találtak a színész szervezetében, noha korábban úgy tűnt, jobban van és legyőzi a tüdőrákot.