EUR: 309,09 Ft
CHF: 284,72 Ft
2017. június 23., péntek
Zoltán

Belföld

Nemzetgazdasági érdek a repülőtér és környékének fejlesztése

Nemzetgazdasági érdek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és környékének fejlesztése, ehhez elengedhetetlen kiemelt gazdasági térséggé nyilvánítani az övezetet, rugalmasabb szabályozást kell bevezetni, a reptérre vezető infrastruktúrát fejleszteni kell, illetve a fejlesztésért felelős miniszteri biztos kinevezése is ajánlott – ismertette a Századvég Gazdaságkutató felmérésének eredményét Regős Gábor kutató a régió gazdaságfejlesztését támogató klaszter csütörtöki, budapesti konferenciáján.

A térségben működő cégek 1500 milliárd forinttal járulnak hozzá az ország GDP-jéhez.

A repülőtéren működő vállalatok 2015-ben 854 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak, ennek 80 százaléka volt exportértékesítés, a bruttó hozzáadott érték 250 milliárd forintot tett ki, ami a teljes gazdasági hozzáadott érték (GVA) 0,9 százaléka – ismertette.

A tovagyűrűző hatásokat is figyelembe véve a reptéren lévő cégek a nemzetgazdaságban létrehozott GVA 1,7 százalékához köthetőek, együttesen 10,5 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, és további 9500 munkahely létét támogatják.

A repülőtér térségében Regős Gábor elmondása szerint 190 vállalat működik, amelyek 2015-ben 1800 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le, és közvetlen 650 milliárd, közvetve további 404 milliárd forint GVA-t állítottak elő, 35 ezer dolgozót foglalkoztatnak és további 31 ezer meglétét támogatják.

A gazdaságkutató kimutatásai szerint amennyiben a repülőtéren és annak környezetében elmaradnának a fejlesztések, akkor a most növekvő utasforgalom stagnálni kezdene, az áruforgalom viszont a nagy regionális verseny miatt csökkenne, ez pedig kevesebb bevételt jelent a cégeknek és ezen keresztül az államnak is.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéri Régió Gazdaság- és Térségfejlesztési Klasztert két évvel ezelőtt hozták létre azzal a céllal, hogy összefogja a repülőtér körzetében működő társaságokat, önkomrányzatokat és kormányzati szerveket, így gyorsítanák meg a beruházásokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem érzi magát felelősnek a 71 migráns haláért a vádlott

  Nem érzi magát felelősnek a 71 migráns haláért a vádlott

  Az első- és másodrendű vádlotthoz hasonlóan a harmadrendű vádlott sem tett vallomást a 71 ember halálával végződő parndorfi embercsempészési ügyben a Kecskeméti Törvényszéken zajló büntetőper pénteki tárgyalásán, de a nyomozás során tett nyilatkozataiban és vallomásaiban az mondta, nem miatta végződött tragédiával az eset.

 • Biztos alapokon nyugvó, versenyképes felsőoktatás a cél

  Biztos alapokon nyugvó, versenyképes felsőoktatás a cél

  A cél, hogy biztos alapokon nyugvó, állami és közösségi forrásokból egyaránt táplálkozó, a nemzetközi és a munkaerőpiaci igényekhez igazodó felsőoktatási rendszert teremtsünk – mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, a felsőoktatásról tartott sajtótájékoztatón.

 • Sztálinhoz hasonlítja Vonát a volt Jobbikos

  Sztálinhoz hasonlítja Vonát a volt Jobbikos

  Érdekes és elgondolkodtató interjút adott a 168 óra.hu-nak Szegedi Csanád. Ő az a hajdani politikus, aki a Jobbik alelnöke is volt, de miután 2012-ben szembesült zsidó származásával, nemcsak a Jobbiknak fordított hátat, hanem a hazai politikai életnek is.