EUR: 318,30 Ft
CHF: 273,58 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Belföld

Nemzetgazdasági érdek a repülőtér és környékének fejlesztése

Nemzetgazdasági érdek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és környékének fejlesztése, ehhez elengedhetetlen kiemelt gazdasági térséggé nyilvánítani az övezetet, rugalmasabb szabályozást kell bevezetni, a reptérre vezető infrastruktúrát fejleszteni kell, illetve a fejlesztésért felelős miniszteri biztos kinevezése is ajánlott – ismertette a Századvég Gazdaságkutató felmérésének eredményét Regős Gábor kutató a régió gazdaságfejlesztését támogató klaszter csütörtöki, budapesti konferenciáján.

A térségben működő cégek 1500 milliárd forinttal járulnak hozzá az ország GDP-jéhez.


A repülőtéren működő vállalatok 2015-ben 854 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak, ennek 80 százaléka volt exportértékesítés, a bruttó hozzáadott érték 250 milliárd forintot tett ki, ami a teljes gazdasági hozzáadott érték (GVA) 0,9 százaléka – ismertette.

A tovagyűrűző hatásokat is figyelembe véve a reptéren lévő cégek a nemzetgazdaságban létrehozott GVA 1,7 százalékához köthetőek, együttesen 10,5 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, és további 9500 munkahely létét támogatják.


A repülőtér térségében Regős Gábor elmondása szerint 190 vállalat működik, amelyek 2015-ben 1800 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le, és közvetlen 650 milliárd, közvetve további 404 milliárd forint GVA-t állítottak elő, 35 ezer dolgozót foglalkoztatnak és további 31 ezer meglétét támogatják.

A gazdaságkutató kimutatásai szerint amennyiben a repülőtéren és annak környezetében elmaradnának a fejlesztések, akkor a most növekvő utasforgalom stagnálni kezdene, az áruforgalom viszont a nagy regionális verseny miatt csökkenne, ez pedig kevesebb bevételt jelent a cégeknek és ezen keresztül az államnak is.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéri Régió Gazdaság- és Térségfejlesztési Klasztert két évvel ezelőtt hozták létre azzal a céllal, hogy összefogja a repülőtér körzetében működő társaságokat, önkomrányzatokat és kormányzati szerveket, így gyorsítanák meg a beruházásokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Programot hirdettek Toroczkaiék

  Programot hirdettek Toroczkaiék

  Bár a mai elnökségi ülésen akár ki is zárhatják Toroczkai Lászlót és a Mi Magunk platformot vele együtt alapító Jobbik-tagokat, a platform, amelynek deklaráltan tagja Novák Előd egykori Jobbik-alelnök, tegnapra már programot is hirdetett.

 • Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  „Európa jövője” címmel nemzetközi V4 konferenciát rendeznek a budapesti Várkert Bazárban. A szerdán kezdődő kétnapos programon több mint 30 külföldi politikus és szakember tart előadást többek közt migrációról.

 • Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Lassan egy hét is eltelt azóta, hogy brutálisan meggyilkolták Adrikát, a nyolcéves sólyi kislányt, de a családja – érthetően – még mindig képtelen beletörődni a megváltoztathatatlanba.

 • Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Agresszív kirohanásai miatt csak akkor folytja polgármesteri munkáját Lakatos Béla, a Komárom-Esztergom megyei Ács vezetője. Mint emlékezetes: az április 8-án momentumos jelöltként induló Lakatosról az elmúlt napokban olyan videó került napvilágra, amelyen a falu lakóit fenyegeti, agresszív kirohanásaival alázza meg sorra.