EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Szombathely

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Neves karmesterek, professzorok, zeneművészek és ifjú tehetségek adnak egymásnak találkozót az 50., jubileumi Nemzetközi Bartók Szemináriumon. A 33 éve fesztivállá bővült program július 8–15-ig várja a zenerajongókat.

– Napjaink zongoristaikonja, Martha Argerich koncertje mellett egy premier előtti vetítésen megtudhatjuk, milyen volt Bartók mint apa, és a 100 éve bemutatott A fából faragott királyfi is színpadra kerül. Nyolc országból közel negyven fiatal érkezik Szombathelyre, hogy kiemelkedő magyar vendégprofesszorok és alkotók támogatásával inspirációt merítsen a bartóki hagyományból – mondta a programismertető sajtótájékoztatón Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a kortárs zongoraművészek állócsillagát üdvözli július 11-én 20 órától az Agora Szombathelyi Kulturális Központ.


Egy hétig Szombathely lesz a komolyzene fővárosa Fotó: szombathely.hu

Koczka Tibor, Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere megköszönte mindazok munkáját, akik az elmúlt évtizedekben segítették a szeminárium, a fesztivál szervezését. Azt pedig külön megköszönte, hogy az idén a táncot is beemelték. – Tették ezt a „tánc fővárosában”, s tették ezt akkor, amikor Szombathely Európa Kulturális Fővárosa-pályázatának egyik fő eleme a tánc – fogalmazott a városvezető.

Martha Argerich zongorista is koncertezik Szombathelyen fotó: Adriano Heitman

Július 13-án jubileumi pódiumbeszélgetést tartanak Petró János Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző-karmesterrel, majd este nyolctól táncházi forgatag várja a fesztiválozókat. Igazi különlegesség Sipos József Bartók című filmjének premier előtti vetítése július 14-én 20 órától.

A fesztivál július 15-én nagyszabású koncerttel zárul: a Savaria Szimfonikus Zenekar kelti életre Bartók A fából faragott királyfiját, és a Bozsik Yvette Társulat táncművészeinek közreműködésével ad új értelmezést Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művének.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.