EUR: 310,25 Ft
CHF: 258,69 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Zalaegerszeg

Nyaralás és pénzkeresés

Véget ért a tanév, ám a diákok egy részének a nyár nem a felhőtlen szórakozásról, strandolásról szól, sokaknak a szülői háttér nem tudja biztosítani a „bulikeretet”, vagy a következő tanév költségeire kell előre keresniük.

Tanulmányaik, egyetem vagy főiskola mellett többen vállalnak részidős munkát, akár egész évben is. 2017-ben a diákok 16 éves kortól létesíthetnek munkaviszonyt, ám a megkötött munkaszerződés csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. Kisebb vállalkozások, valamint nagy multinacionális cégek versengenek a tanulók kegyeiért. A kereset változó, a lehetőségek tárháza széles, mindemellett diák- és iskolaszövetkezetek segítenek a választásban.


Szórólap osztogatással a nyaralásért
Fotó: Inhof András

Könnyű fizikai munka már heti 15-20 órában is vállalható, de egyszerűsített foglalkoztatás és alkalmi munka formájában ugyancsak dolgozhatnak. Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál egyazon vállalkozóval évente legfeljebb 120 napra, alkalmi munkánál maximum 5 egymást követő napra, ám egy hónapon belül maximum 15 napra, évente legfeljebb 90 napra létesíthető munkaviszony. Nagyon fontos, hogy a munkaviszony létrejöttét be kell jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).

Vannak olyan munkaterületek, amelyeknél nem feltétel, hogy az adott diák az adott területen rendelkezzen szaktudással. A pörgős pozíciók, ahol gyorsan telnek a munkaórák – például bolti kisegítő, kasszás, raktáros, gyorséttermi állások –, a legnépszerűbbek. Zalaegerszegen közkedveltek az áruházi árufeltöltői, a csomagolói, raktározási, irodai adminisztrációs munkák, de több városi diákszövetkezet kínál kiemelt bérezésű lehetőséget is, akár a Balaton-parton vagy a környéken. A diákok általában 4–6 órában vállalnak feladatot, az órabér változó.


Az Aquacity 18 év feletti úszómesterei például bruttó 783 forintos órabérrel dolgozhatnak, és nincs más dolguk, mint a fürdőzőket figyelni, és segíteni, ha baj van. Mindemellett találhatunk tolmács állást is, vállalatok keresnek olyan diákokat, akik az angol anyanyelvű, magyarul nem beszélő kollégák és a vállalatnál dolgozó, angolul nem beszélő munkatársak közötti kommunikációt segítik tolmácsolással, ők már akár 900-1000 forint bruttó bért is megkereshetnek óránként.

Az árufeltöltők alsó korhatára általában 17 év, a kereset akár 800-1200 Ft bruttó óránként, míg egy hosztesz szórólap-osztogatással bruttó 733 forint/óra fizetést vihet haza, akár 16 évesen. Amennyiben valaki teljes munkaidőben, azaz 8 órában szeretne dolgozni, ilyen fiatalon is megteheti, csomagolóként állandó délutános beosztásra vagy 16-18 éves kortól választható állandó 1, 2, 3 műszakos lehetőséggel nettó 116 ezer forintot is lehet keresni. Érdemes tehát keresgélni és jól körülnézni a kínálatban!

A munkavállalás feltételei

Nappali tagozatos magyar tanintézménybe szóló érvényes diákigazolvány. Amennyiben nappali tagozaton passzív féléven vagy, és még nem töltötted be a 25. életévedet, szintén vállalhatsz diákmunkát!

Szükséges okmányok:

Személyi igazolvány

Tajkártya fénymásolata

Adókártya fénymásolata

Bankszámlaszám: ügyfélkártya vagy bankszámlakivonat fénymásolata

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.