EUR: 307,87 Ft
CHF: 266,71 Ft
2017. szeptember 20., szerda
Friderika

Külföld

Oltean Csongor lett az erdélyi Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke

Oltean Csongor Kovászna megyei önkormányzati képviselőt, a Háromszéki Ifjúsági Tanács jelöltjét választotta elnökévé szombaton Kolozsváron a Magyar Ifjúsági Tanács (MIÉRT), amely a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együttműködő ifjúsági szervezeteket tömöríti.

A kolozsvári Maszol.ro portál szerint a MIÉRT tisztújító küldöttgyűlésén két ellenjelöltjének visszalépése után Oltean Csongor maradt az egyedüli elnökjelölt, akit 102 küldött szavazatával, 38 ellenszavazat mellett választottak meg Antal Lóránt leköszönő elnök utódjává a következő két évre.

Az #itthonfiatalon programjavaslattal kampányoló jelölt a több mint 300 MIÉRT-tagszervezet összefogásának, a régiónként eltérő igények összeegyeztetésének, és az RMDSZ-szel fenntartott szoros partnerségnek az ígéretével nyerte el a küldöttek bizalmát. Beszédében elmondta: a munkanélküliségre és a lakáshelyzetre akar összpontosítani, megfékezni a kivándorlást. A MIÉRT-nek folytatnia kell a fiatal vállalkozók támogatását, az önkéntesség népszerűsítését – hangoztatta Oltean Csongor.

A MIÉRT tisztújító küldöttgyűlését pénteken Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára is köszöntötte.

“Minden nemzet jövője olyan lesz, amilyennek a fiataljai képzelik el. Megvan az esély erre, az erdélyi magyar fiatalok rájöttek arra, hogy szerveződni kell” – idézte Schanda Tamást a Maszol.ro.

Szombaton Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke buzdította hatékony közéleti szerepvállalásra a fiatalokat. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ kongresszusa stratégiai célként határozta meg a fiatal vállalkozók támogatását, a MIÉRT-nek pedig felelőssége van abban, hogy segítse őket: meg kell alapítani a Fiatal Vállalkozók Tanácsát, amelynek az a feladata, hogy törvénymódosítási csomagot állítson össze kezdő vagy 35 év alatti vállalkozók segítésére.

“A MIÉRT-nek rá kell ébrednie saját erejére. Ne csak kövessétek, hanem diktáljátok a tempót, és ha kell, csapjatok az asztalra” – bíztatta az RMDSZ “utánpótlás-csapatának” tekintett MIÉRT-et az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Kapcsolódó Cikkek

  • Újabb földrengés! Toronyház és iskola temette maga alá az embereket

    Újabb földrengés! Toronyház és iskola temette maga alá az embereket

    Nagy erejű földrengés rázta meg kedden Mexikó középső részét. A helyi idő szerint kora délután bekövetkezett, 7,1-es erősségű földmozgás épületek tucatjait döntötte romba a sokmilliós mexikói fővárosban, és a polgári védelem vezetője, Luis Felipe Fuente közlése szerint késő estig országosan 150-re emelkedett a halálos áldozatok száma, de a Milenio tévé legutóbbi híradásában már 204 halálos áldozatról adott hírt.

  • Mérgező bogarat evett fogadásból

    Mérgező bogarat evett fogadásból

    Ezen túl kétszer is meggondolja, hogy miben fogad az az amerikai katona, aki vakmerőségből megevett egy bogarat. Ezzel még nem is lenne semmi probléma, hiszen a legtöbb ízeltlábú kitűnő fehérjeforrás, ám akad közöttük néhány olyan egyed is, ami súlyos mérgezést okozhatnak.