EUR: 319,62 Ft
CHF: 277,03 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Külföld

Oltean Csongor lett az erdélyi Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke

Oltean Csongor Kovászna megyei önkormányzati képviselőt, a Háromszéki Ifjúsági Tanács jelöltjét választotta elnökévé szombaton Kolozsváron a Magyar Ifjúsági Tanács (MIÉRT), amely a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együttműködő ifjúsági szervezeteket tömöríti.

A kolozsvári Maszol.ro portál szerint a MIÉRT tisztújító küldöttgyűlésén két ellenjelöltjének visszalépése után Oltean Csongor maradt az egyedüli elnökjelölt, akit 102 küldött szavazatával, 38 ellenszavazat mellett választottak meg Antal Lóránt leköszönő elnök utódjává a következő két évre.


Az #itthonfiatalon programjavaslattal kampányoló jelölt a több mint 300 MIÉRT-tagszervezet összefogásának, a régiónként eltérő igények összeegyeztetésének, és az RMDSZ-szel fenntartott szoros partnerségnek az ígéretével nyerte el a küldöttek bizalmát. Beszédében elmondta: a munkanélküliségre és a lakáshelyzetre akar összpontosítani, megfékezni a kivándorlást. A MIÉRT-nek folytatnia kell a fiatal vállalkozók támogatását, az önkéntesség népszerűsítését – hangoztatta Oltean Csongor.

A MIÉRT tisztújító küldöttgyűlését pénteken Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára is köszöntötte.


“Minden nemzet jövője olyan lesz, amilyennek a fiataljai képzelik el. Megvan az esély erre, az erdélyi magyar fiatalok rájöttek arra, hogy szerveződni kell” – idézte Schanda Tamást a Maszol.ro.

Szombaton Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke buzdította hatékony közéleti szerepvállalásra a fiatalokat. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ kongresszusa stratégiai célként határozta meg a fiatal vállalkozók támogatását, a MIÉRT-nek pedig felelőssége van abban, hogy segítse őket: meg kell alapítani a Fiatal Vállalkozók Tanácsát, amelynek az a feladata, hogy törvénymódosítási csomagot állítson össze kezdő vagy 35 év alatti vállalkozók segítésére.

“A MIÉRT-nek rá kell ébrednie saját erejére. Ne csak kövessétek, hanem diktáljátok a tempót, és ha kell, csapjatok az asztalra” – bíztatta az RMDSZ “utánpótlás-csapatának” tekintett MIÉRT-et az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szakértő: Romániában szelektíven alkalmazzák a törvényeket

    Szakértő: Romániában szelektíven alkalmazzák a törvényeket

    Romániában a meglévő törvényeket sem tartják be, vagy szelektíven alkalmazzák őket – mondta Pászkán Zsolt Románia-szakértő vasárnap az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatának 2017-es jelentése szerint az élet szinte minden területén felerősödött a magyarellenesség Romániában.