EUR: 310,27 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb Szolnok

Óriás tőrösdarazsak keltettek riadalmat

Az óriás tőrösdarazsat a lódarázshoz hasonlítják, azonban ez a faj nem ártalmas az emberre. A hártyásszárnyúak rajzása június végéig tart. Az őshonos, védett faj egyedeinek száma az elmúlt időszakban megnőtt Szolnokon is. Fő lelőhelyük azok a parkosított zöldterületek, illetve komposztálóhelyek, ahol szarvasbogárlárva fellelhető.

– Azért érdekes az a jelenség, hogy sok van belőlük, mert az elmúlt években nagyon sokat változott a városok ökológiája. Sokkal több a fa, a régen ültetettek kiöregedtek. Több olyan élőhely van, ahol a szarvasbogár és az orrszarvúbogár meg tudott telepedni – mondta Tallósi Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelője a Szolnok Televíziónak. A tőrösdarázs ezekbe a gyakran csecsemőököl méretű bogárlárvákba rakja le utódait, így azok gazdag táplálékforrással körülvéve és védett helyen fejlődhetnek ki. Kifinomult érzékszerveivel pontosan megtalálja célpontját, a korhadt, például az orrszarvúbogár lárváinak ideális táplálékot jelentő tölgyfa kérgében. Tojócsövével átszúrja a háncs-, illetve farészt, lebénítja az áldozat mozgásért felelős idegcsomóját, így biztosítva táplálékot utódainak. Az emberre ártalmatlan tőrösdarazsak is képesek csípni, ezért nem ajánlott kézzel megfogni őket.


– Az emberek nem szoktak hozzájuk. Nagyon rövid ideig találkozhatnak csak velük, hiszen mindössze 1-2 napig tart a rajzásuk, majd az adott helyről el is tűnnek. Ellenben a lódarázs egész évben ott van – tette hozzá Tallósi Béla.

A tőrösdarázs rajzása június­ végéig tart, elpusztításuk pedig bírságot vonhat maga után, ugyanis védett fajról van szó.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.