EUR: 309,93 Ft
CHF: 285,61 Ft
2017. június 24., szombat
Iván

Egyéb Szolnok

Óriás tőrösdarazsak keltettek riadalmat

Az óriás tőrösdarazsat a lódarázshoz hasonlítják, azonban ez a faj nem ártalmas az emberre. A hártyásszárnyúak rajzása június végéig tart. Az őshonos, védett faj egyedeinek száma az elmúlt időszakban megnőtt Szolnokon is. Fő lelőhelyük azok a parkosított zöldterületek, illetve komposztálóhelyek, ahol szarvasbogárlárva fellelhető.

– Azért érdekes az a jelenség, hogy sok van belőlük, mert az elmúlt években nagyon sokat változott a városok ökológiája. Sokkal több a fa, a régen ültetettek kiöregedtek. Több olyan élőhely van, ahol a szarvasbogár és az orrszarvúbogár meg tudott telepedni – mondta Tallósi Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelője a Szolnok Televíziónak. A tőrösdarázs ezekbe a gyakran csecsemőököl méretű bogárlárvákba rakja le utódait, így azok gazdag táplálékforrással körülvéve és védett helyen fejlődhetnek ki. Kifinomult érzékszerveivel pontosan megtalálja célpontját, a korhadt, például az orrszarvúbogár lárváinak ideális táplálékot jelentő tölgyfa kérgében. Tojócsövével átszúrja a háncs-, illetve farészt, lebénítja az áldozat mozgásért felelős idegcsomóját, így biztosítva táplálékot utódainak. Az emberre ártalmatlan tőrösdarazsak is képesek csípni, ezért nem ajánlott kézzel megfogni őket.

– Az emberek nem szoktak hozzájuk. Nagyon rövid ideig találkozhatnak csak velük, hiszen mindössze 1-2 napig tart a rajzásuk, majd az adott helyről el is tűnnek. Ellenben a lódarázs egész évben ott van – tette hozzá Tallósi Béla.

A tőrösdarázs rajzása június­ végéig tart, elpusztításuk pedig bírságot vonhat maga után, ugyanis védett fajról van szó.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

 • Küzdelmek a tatamin

  Küzdelmek a tatamin

  Az Érdi Kyokushin Karate Sport Egyesület 1986 óta van jelen Érd sportéletében, 2005 óta önálló sportegyesületként működik.

 • Parlagfűirtás polgárőrökkel

  Parlagfűirtás polgárőrökkel

  A parlagfű elleni védekezés céljából Polgárőr Parlagfű Teszedd elnevezésű programot indított útjára az Országos Polgárőr Szövetség.

 • Ünnepi diplomaosztók

  Ünnepi diplomaosztók

  Az idei diplomaosztó ünnepségek keretében 3600 végzős veheti át oklevelét a következő hetekben a Debreceni Egyetemen.