2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb Szolnok

Óriási érdeklődés övezte a Múzeumok Éjszakáját

Kiállítással, tárlatvezetéssel álltak a kultúra szerelmeseinek rendelkezésére a Damjanich János Múzeumban, de nyitva volt a Reptár is, a Söráriumban sörtörténeti előadást és koncertet rendeztek, de szinte minden művészeti, kulturális intézmény nyitva tartott.

Talán a legizgalmasabb – pont ismeretlensége miatt – a sorkatonai tárlat volt. Sokan azt sem tudták eddig, hogy létezik. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai korabeli egyenruhában tartott tárlatvezetéssel vártak minden érdeklődőt a Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjteményben, vagy ahogyan sokan ismerik, a Sorkatona Múzeumban. Kézbe vehették a Magyar Honvédségnél rendszeresített, de mára hatástalanított fegyvereket, és idén is volt haditechnikai bemutató. A program során megtekinthették a Borsody László őrnagy, vívómester életútjáról összeállított kiállítást, és bemutatót láthattak az MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred, valamint az MH Katonai Rendészeti Központ munkatársaitól.


A Sorkatona Múzeum is beállt a sorba

A Múzeumok Éjszakája helyi megnyitóját Karcagon tartották. Csoóri Sándorról elnevezett, a népi kultúrát támogató programot indít a kormány, az idei és a jövő évi költségvetésben összesen 7,5 milliárd forintot szánnak erre a célra – jelentette be az emberi erőforrások minisztere szombaton Karcagon, a Múzeumok éjszakája programsorozat hivatalos megnyitóján. Balog Zoltán a Györffy István Nagykun Múzeumban elmondta: a programra az idei költségvetésből 2,5 milliárd forintot különítettek el, a jövő éviből pedig 5 milliárd forintot fordítanak rá. A teljes Kárpát-medencét lefedni igyekvő program célja a népi kultúra erősítése, elsősorban vidéken; az amatőr, félamatőr együtteseket kívánják támogatni. A program kedvezményezettjei a néptánccsoportok, népi zenekarok és énekesek, kórusok – ismertette a miniszter.

Balog Zoltán a programsorozat megnyitóján

A tavaly elhunyt Csoóri Sándor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, esszéíró, prózaíró, politikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja volt. A miniszter a programsorozatról szólva elmondta, június 24-én, szombaton országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várta a látogatókat.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.