2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Egyéb Szolnok

Óriási érdeklődés övezte a Múzeumok Éjszakáját

Kiállítással, tárlatvezetéssel álltak a kultúra szerelmeseinek rendelkezésére a Damjanich János Múzeumban, de nyitva volt a Reptár is, a Söráriumban sörtörténeti előadást és koncertet rendeztek, de szinte minden művészeti, kulturális intézmény nyitva tartott.

Talán a legizgalmasabb – pont ismeretlensége miatt – a sorkatonai tárlat volt. Sokan azt sem tudták eddig, hogy létezik. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai korabeli egyenruhában tartott tárlatvezetéssel vártak minden érdeklődőt a Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjteményben, vagy ahogyan sokan ismerik, a Sorkatona Múzeumban. Kézbe vehették a Magyar Honvédségnél rendszeresített, de mára hatástalanított fegyvereket, és idén is volt haditechnikai bemutató. A program során megtekinthették a Borsody László őrnagy, vívómester életútjáról összeállított kiállítást, és bemutatót láthattak az MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred, valamint az MH Katonai Rendészeti Központ munkatársaitól.


A Sorkatona Múzeum is beállt a sorba

A Múzeumok Éjszakája helyi megnyitóját Karcagon tartották. Csoóri Sándorról elnevezett, a népi kultúrát támogató programot indít a kormány, az idei és a jövő évi költségvetésben összesen 7,5 milliárd forintot szánnak erre a célra – jelentette be az emberi erőforrások minisztere szombaton Karcagon, a Múzeumok éjszakája programsorozat hivatalos megnyitóján. Balog Zoltán a Györffy István Nagykun Múzeumban elmondta: a programra az idei költségvetésből 2,5 milliárd forintot különítettek el, a jövő éviből pedig 5 milliárd forintot fordítanak rá. A teljes Kárpát-medencét lefedni igyekvő program célja a népi kultúra erősítése, elsősorban vidéken; az amatőr, félamatőr együtteseket kívánják támogatni. A program kedvezményezettjei a néptánccsoportok, népi zenekarok és énekesek, kórusok – ismertette a miniszter.

Balog Zoltán a programsorozat megnyitóján

A tavaly elhunyt Csoóri Sándor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, esszéíró, prózaíró, politikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja volt. A miniszter a programsorozatról szólva elmondta, június 24-én, szombaton országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várta a látogatókat.


Kapcsolódó Cikkek