2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb Zalaegerszeg

Pecázzunk!

Nyáron a vízpart vonzza a horgászat szerelmeseit, akik kilépve a hétköznapok taposómalmából a természetben keresnek menedéket a világ zajától. Nem kell más, mint egy kis csali, horgászbot és háló, engedély vagy napijegy és némi tudás, hogy melyik halfaj mire bukik, illetve mekkora méretkorlátozás vonatkozik rá.

Nem csak a kapás a lényeg, a természet részévé válik a horgász csendes magányában
Fotó: Bukta Zoltán

Zalaegerszeg mellett található a környék legnagyobb mesterséges tava, a két kisebb patak felduzzasztásából keletkezett, mintegy 31 hektáros Gébárti-tó. A víz halállománya változatos, élnek benne pontyok, amúrok, különféle keszegek – bodorka, vörösszárnyú, dévér –, karikakeszeg, compók, ezüstkárászok és egyéb apró halak, például naphal, sügér, szélhajtó küsz és néha törpeharcsa. A többszöri telepítésnek köszönhetően ígéretes a compó és a balin állománya is, de elvétve akad néhány garda is. A ragadozó halak közül foghatnak a szerencsésebbek harcsát, süllőt, csukát, ebből rekordlistás példány is került már horogra. A magántavak mellett a másik természetes lehetőségünk a Zala folyó, amely bővelkedik vörösszárnyú keszegben, bodorkában, karikakeszegben, dévérben, helyenként compóban, ezüst- és  aranykárászban, pontyban, a ragadozók közül pedig elsősorban csuka, de az alsóbb szakaszokon a süllő, a balin, a  harcsa és néha az angolna is megjelenik, sőt a pisztráng és a domolykó is elszaporodott. A Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetségének taglétszáma az elmúlt öt évben több mint 1000 fővel növekedett, sőt több mint 13 millió forinttal emelkedett a szövetség költségvetése, valamint új vízterületek fölött szerzett fennhatóságot, és a betelepítések gyakorisága is megnövekedett – mondta el lapunknak Makovecz Tamás elnök. A halőrzésnek köszönhetően egyre inkább visszaszorult az orvhalászat. A szövetség az utánpótlás-nevelésre is gondolt, négy éve indították el az  ökohorgász-iskolát, amely a kisgyermekeknek ingyenes, nyaranta pedig horgásztáborokat szerveznek. Ettől az évtől a Magyar Horgászszövetség ifjúsági programjához is csatlakoztak az egerszegiek, amelynek célja az iskolákkal történő kapcsolatteremtés, a természetközeliséghez és vízparthoz szoktatás, akár szakkör keretében is.


Fontos tudni:

Fogási tilalom alá tartozó vagy jogszabályban, illetve hatósági határozatban megjelölt fogási méretnél kisebb hal vagy más vízben élő állat fogása esetén a halat, illetve az állatot kíméletesen vissza kell engedni a vízbe. Méréskor az orrcsúcstól a faroktőig mért távolságot kell figyelembe venni (tehát a farok már nem számít bele)! A vízpartról halat élve elvinni (csalihal kivételével) tilos! Június 15-től-október 1-jéig nincs halászati tilalom egyik halfajra sem.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.