2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Belföld

Plakáttörvény: patthelyzetben az ellenzék

Egyszerű többséggel elfogadta a parlament, hogy a politikai pártok csak listaáron vehessenek hirdetési felületeket, és az ilyen költéseiket nyilvánosságra is kell hozniuk. A jogszabállyal kapcsolatban még vetődnek fel alkotmányossági aggályok, amelyek miatt a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordulna. Ehhez viszont 50 képviselői aláírásra van szükségük, vagyis a baloldal nélkül tehetetlenek.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésnapján 123 igen szavazattal, 68 nem ellenében, egyszerű többséggel fogadta el a plakáttörvényt, amely Kósa Lajos fideszes  frakcióvezető szerint a jövőben megakadályozza az olyan eseteket, mint ami a Jobbikkal történt, azaz hogy a pártot felvásárolta egy milliárdos nagyvállalkozó.


Budapest, 2017. június 23.
Kormánypárti képviselők a napirendről szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 23-án. Előtérben Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, mögötte Németh Zsolt (b) és Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettesei.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A plakátolás körüli botrány akkor pattant ki, amikor kiderült: Simicska Lajos nagyvállalkozó cége a piaci ár töredékéért, szinte ingyen adott több ezer óriásplakáthelyet a párt kampányához.

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvénymódosítást azért fogadhatták el a képviselők egyszerű többséggel, mert a plakátkihelyezésre vonatkozó kitételek a kétharmados döntést igénylő pártfinanszírozási törvény helyett a településkép védelméről szóló, egyszerű többséggel elfogadható törvény módosításaként kerültek a Tisztelt Ház elé.


– Ez felvet alkotmányossági aggályokat, ami miatt a Jobbik már bejelentette, hogy kezdeményezik a törvény felülvizsgálatát. Ehhez viszont 50 országgyűlési képviselő aláírására lenne szükségük, de a Jobbik-frakcióban csak 23-an ülnek. Vagyis csak az MSZP támogatásával lenne meg a szükséges számú aláírás – magyarázta lapunknak a kialakult helyzetet Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint ez a szituáció roppant kellemetlen a két nagy ellenzéki párt számára. – Az MSZP mindvégig kiállt amellett, hogy a plakátkampányával korrupciógyanúba keveredett Jobbikot e módosítással akadályozzák meg a gyanús ügyletek végrehajtásában, ugyanakkor pénteken saját módosító javaslataikat sem fogadták el a szocialista párt képviselői (ahogy ebben a témában korábban így jártak el az LMP képviselői is – a szerk.), így igazán nehéz lesz elmagyarázniuk, ha mégis támogatják a Jobbik alkotmányossági vizsgálatát. Igaz, az sem lenne nagyobb pálfordulás, mint amit most mutattak be, amikor eleinte támogatták a Jobbik korrupciógyanús ügyleteinek megakadályozását, majd – vélhetően a Simicska-médiabirodalom agresszív támadásának hatására – mégis kihátráltak saját módosító indítványuk mögül – hangsúlyozta a szakember.

Kapcsolódó Cikkek