2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Szeged

Politikai célokat szolgálhatott az eltűnt milliárdok egy része

A Fidesz szegedi elnöke szerint olyannyira súlyos vádak fogalmazódnak meg a közvéleményben, hogy Botka László polgármesternek be kell fejeznie a mellébeszélést és a titkolózást.

Nógrádi Tibor szerint egyértelmű, hogy Szeged város baloldali vezetése és a Szeviép között nagyon-nagyon szoros kapcsolat volt

A napnál is világosabb, hogy 2002 és 2010 között szoros kapcsolatban állt egymással Szeged baloldali irányítású önkormányzata és a Szeviép cég – állítja Nógrádi Tibor. A Fidesz helyi elnök-frakcióvezetője a Lokál Extra Szegednek azt mondta, a város és az ország lakossága is joggal vár választ arra, valójában mi történt a Botka-féle szegedi MSZP-s városvezetés és a csődjéről elhíresült Szeviép cég, illetve annak tulajdonosai között ebben a nyolcéves időszakban.


Mint ismeretes, az építőipari vállalkozás a 2010-es választás után jelentett csődöt. Sajtóhírek szerint csaknem 11 milliárd forintnyi kifizetetlen számlával sok száz alvállalkozót, sok ezer családot hozott ezzel súlyos, csődközeli helyzetbe. Jelenleg a volt cégvezetők ellen csődbűntett ügyében folyik bírósági eljárás, ami viszont a fideszes politikus megítélése szerint vontatottan halad.

– A Szeviép Szegeden köztudomásúan MSZP-közeli cégként működött 2002 és 2010 között. Erre számtalan bizonyíték és számtalan jel utalt, jómagam személyesen is átéltem ezt akkoriban. 2008 januárjában egy a helyi labdarúgás ügyéért, illetve az azt gáncsoló ingatlanspekuláció ellen küzdő civil kezdeményezés képviseletében a SZVSE-stadion megmentése érdekében (melynek helyén áruházat álmodott meg egy az önkormányzatot is érintő telekcserés konstrukció keretében a Szeviép – a szerk.) Pistrui Lászlóval, a cég egyik tulajdonosával tárgyaltam. Az első számú Szeviép-vezér kijelentette, Szegeden csak az történhet, amit ő akar. Azt hallottuk tőle, a polgármester is azokat a gazdasági döntéseket készíti elő és hozza meg, amelyeket ő javasol. Az ebben az időben, tehát 2007–2008-ban a városháza által publikált beruházási tervek ezt mind alátámasztották. Egyértelmű, hogy Szeged város baloldali vezetése és a Szeviép között nagyon-nagyon szoros kapcsolat volt, ami alapján lehetséges, hogy az elfolyt pénzeknek egy része politikai célokat szolgált, pártfinanszírozásba kerülhetett – fogalmazott Nógrádi Tibor.


Hozzátette mivel rendkívül súlyos vádak fogalmazódnak meg a közvéleményben, jó lenne válaszokat kapni, tisztán látni ebben az ügyben.

Csontváz

A Szeviép-ügyről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára nemrégiben úgy nyilatkozott, hiába nem kormányoznak a szocialisták már évek óta, „halomra hullanak ki a korrupciós csontvázak a szekrényből”, míg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mint egykori polgármester fogalmazott úgy, elképzelhetetlen, hogy ne lett volna kapcsolat a szegedi városvezetés és egyik legnagyobb adózója, a Szeviép között.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.