2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb Békéscsaba

Rajonganak a csabai szobrászért a franciák

Pátkai Ervin Békéscsabáról elszármazott szobrászművész alkotásaiból nyílt új kiállítás a napokban a Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat érdekessége, hogy a modern stílusú szobrok jelentését nehéz elsőre megérteni, ráadásul mindenki mást láthat bennük.

2013-ban indította el a múzeum az „Ami csabai” sorozatot, ennek részeként nyílt meg az Ami monumentális: akaratot fejez ki című kiállítás. Pátkai Ervin is azon művészek sorába tartozik, akik Békéscsabáról indulva lettek európai és világviszonylatban is híresek – tudtuk meg Ando Györgytől, a múzeum igazgatójától. A szobrász Franciaországban élt és alkotott, ezért is lett a kiállítás is kétnyelvű, illetve a megnyitón ezért vett részt Anne-Marie Maskay a Magyarországi Francia Nagykövetség első tanácsosa.


A kiállítás anyagának összeállításában a művész családja és több magángyűjtő segített Fotó: Fekete Róbert

 

Békéscsabán és Magyarországon sajnos ma is kevesen ismerik Pátkai Ervin nevét, miközben Franciaországban kiemelkedően népszerű és elismert művész volt. Monumentális szobrai ma is csodálatot váltanak ki. Viszont a kisebb alkotásaiból sokat már nem lehet megtekinteni, ugyanis az alkotó olyan anyagokat, nagyrészt műanyagot használt, amelyek az évek során szinte teljesen tönkrementek. Éppen ezért kölcsönözni sem tudott sok műtárgyat a múzeum.

Ando György, a múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket Fotó: Fekete Róbert

A kiállítás anyagának összeállításában a művész családja és több magángyűjtő segített. Érkeztek kisebb plasztikák, grafikák és fényképek. Az alkotások könnyebb megértését pedig a kisfilmmel igyekeztek segíteni a múzeum munkatársai, amelyet a tervek szerint rendszeresen levetítenek majd az érdeklődőknek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.