2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Békéscsaba

Rajonganak a csabai szobrászért a franciák

Pátkai Ervin Békéscsabáról elszármazott szobrászművész alkotásaiból nyílt új kiállítás a napokban a Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat érdekessége, hogy a modern stílusú szobrok jelentését nehéz elsőre megérteni, ráadásul mindenki mást láthat bennük.

2013-ban indította el a múzeum az „Ami csabai” sorozatot, ennek részeként nyílt meg az Ami monumentális: akaratot fejez ki című kiállítás. Pátkai Ervin is azon művészek sorába tartozik, akik Békéscsabáról indulva lettek európai és világviszonylatban is híresek – tudtuk meg Ando Györgytől, a múzeum igazgatójától. A szobrász Franciaországban élt és alkotott, ezért is lett a kiállítás is kétnyelvű, illetve a megnyitón ezért vett részt Anne-Marie Maskay a Magyarországi Francia Nagykövetség első tanácsosa.


A kiállítás anyagának összeállításában a művész családja és több magángyűjtő segített Fotó: Fekete Róbert

 

Békéscsabán és Magyarországon sajnos ma is kevesen ismerik Pátkai Ervin nevét, miközben Franciaországban kiemelkedően népszerű és elismert művész volt. Monumentális szobrai ma is csodálatot váltanak ki. Viszont a kisebb alkotásaiból sokat már nem lehet megtekinteni, ugyanis az alkotó olyan anyagokat, nagyrészt műanyagot használt, amelyek az évek során szinte teljesen tönkrementek. Éppen ezért kölcsönözni sem tudott sok műtárgyat a múzeum.

Ando György, a múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket Fotó: Fekete Róbert

A kiállítás anyagának összeállításában a művész családja és több magángyűjtő segített. Érkeztek kisebb plasztikák, grafikák és fényképek. Az alkotások könnyebb megértését pedig a kisfilmmel igyekeztek segíteni a múzeum munkatársai, amelyet a tervek szerint rendszeresen levetítenek majd az érdeklődőknek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.