EUR: 309,06 Ft
CHF: 283,95 Ft
2017. június 27., kedd
László

Egyéb Békéscsaba

Rajonganak a csabai szobrászért a franciák

Pátkai Ervin Békéscsabáról elszármazott szobrászművész alkotásaiból nyílt új kiállítás a napokban a Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat érdekessége, hogy a modern stílusú szobrok jelentését nehéz elsőre megérteni, ráadásul mindenki mást láthat bennük.

2013-ban indította el a múzeum az „Ami csabai” sorozatot, ennek részeként nyílt meg az Ami monumentális: akaratot fejez ki című kiállítás. Pátkai Ervin is azon művészek sorába tartozik, akik Békéscsabáról indulva lettek európai és világviszonylatban is híresek – tudtuk meg Ando Györgytől, a múzeum igazgatójától. A szobrász Franciaországban élt és alkotott, ezért is lett a kiállítás is kétnyelvű, illetve a megnyitón ezért vett részt Anne-Marie Maskay a Magyarországi Francia Nagykövetség első tanácsosa.

A kiállítás anyagának összeállításában a művész családja és több magángyűjtő segített Fotó: Fekete Róbert

 

Békéscsabán és Magyarországon sajnos ma is kevesen ismerik Pátkai Ervin nevét, miközben Franciaországban kiemelkedően népszerű és elismert művész volt. Monumentális szobrai ma is csodálatot váltanak ki. Viszont a kisebb alkotásaiból sokat már nem lehet megtekinteni, ugyanis az alkotó olyan anyagokat, nagyrészt műanyagot használt, amelyek az évek során szinte teljesen tönkrementek. Éppen ezért kölcsönözni sem tudott sok műtárgyat a múzeum.

Ando György, a múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket Fotó: Fekete Róbert

A kiállítás anyagának összeállításában a művész családja és több magángyűjtő segített. Érkeztek kisebb plasztikák, grafikák és fényképek. Az alkotások könnyebb megértését pedig a kisfilmmel igyekeztek segíteni a múzeum munkatársai, amelyet a tervek szerint rendszeresen levetítenek majd az érdeklődőknek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Bocsánat, ez az igazi Óbudai Nyár!

    Bocsánat, ez az igazi Óbudai Nyár!

    A Lokál Extra III. kerületi mutációja június 22-ei számának 14. oldalára a programajánlóba sajnálatos módon a 2012-es Óbudai Nyár eseményei kerültek be, ezért fordulhatott elő, hogy ott a Benkó Dixieland Band koncertje is szerepel, holott Benkó Sándor időközben elhunyt.

  • Négy százalék alatt a munkanélküliség

    Négy százalék alatt a munkanélküliség

    Komárom-Esztergom megyében 2017 június elejére 3,5 százalékra csökkent az álláskeresők aránya – mondta el a megyei kormányhivatal vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.