EUR: 304,79 Ft
CHF: 272,87 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Egyéb Békéscsaba

Rajonganak a csabai szobrászért a franciák

Pátkai Ervin Békéscsabáról elszármazott szobrászművész alkotásaiból nyílt új kiállítás a napokban a Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat érdekessége, hogy a modern stílusú szobrok jelentését nehéz elsőre megérteni, ráadásul mindenki mást láthat bennük.

2013-ban indította el a múzeum az „Ami csabai” sorozatot, ennek részeként nyílt meg az Ami monumentális: akaratot fejez ki című kiállítás. Pátkai Ervin is azon művészek sorába tartozik, akik Békéscsabáról indulva lettek európai és világviszonylatban is híresek – tudtuk meg Ando Györgytől, a múzeum igazgatójától. A szobrász Franciaországban élt és alkotott, ezért is lett a kiállítás is kétnyelvű, illetve a megnyitón ezért vett részt Anne-Marie Maskay a Magyarországi Francia Nagykövetség első tanácsosa.

A kiállítás anyagának összeállításában a művész családja és több magángyűjtő segített Fotó: Fekete Róbert

 

Békéscsabán és Magyarországon sajnos ma is kevesen ismerik Pátkai Ervin nevét, miközben Franciaországban kiemelkedően népszerű és elismert művész volt. Monumentális szobrai ma is csodálatot váltanak ki. Viszont a kisebb alkotásaiból sokat már nem lehet megtekinteni, ugyanis az alkotó olyan anyagokat, nagyrészt műanyagot használt, amelyek az évek során szinte teljesen tönkrementek. Éppen ezért kölcsönözni sem tudott sok műtárgyat a múzeum.

Ando György, a múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket Fotó: Fekete Róbert

A kiállítás anyagának összeállításában a művész családja és több magángyűjtő segített. Érkeztek kisebb plasztikák, grafikák és fényképek. Az alkotások könnyebb megértését pedig a kisfilmmel igyekeztek segíteni a múzeum munkatársai, amelyet a tervek szerint rendszeresen levetítenek majd az érdeklődőknek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éljenek a csepeliek!

  Éljenek a csepeliek!

  Együtt bulizott a család minden tagja Csepel Napján az Edda Művek koncertjén. A fiatalok az első sorban csápoltak a Szent Imre téren, a legkisebbeket pedig a nyakukba vették a szülők, hogy jobban lássanak.

 • „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  A Nemzeti Színház művészei közül az előző évadban ő szerepelt a legtöbb előadásban, teátrumunkban nemrég rendezte a nagysikerű Ájlávjút, láthattuk a nézőcsúcsot döntő Kincsem című filmben, ráadásként néhány napon belül apukaként debütál Olt Tamás, aki a VIDOR Fesztiválon és az új évadban rendezőként is színre lép.

 • Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  A Debreceni Egyetem 41 kutatója és posztdoktora nyert összesen több mint egymilliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.