EUR: 318,32 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 17., vasárnap
Donát

Külföld

Ritka krokodiltojásokat találtak

Kambodzsai állatvédők olyan fészket találtak, melyben a világ egyik leginkább veszélyeztetett krokodilfajának tojásai rejtőztek.

A lelet alapján a természetvédők joggal reménykedhetnek abban, hogy a ritka faj továbbra is szaporodik természetes körülmények között, a vadonban – írta szerdai közleményében a Wildlife Conservation Society.


A New York-i székhelyű természetvédő szervezet kutatói a halászati hatóság embereivel és helyi lakosokkal együtt sziámi krokodil (Crocodylus siamensis) hat tojására bukkantak Kohkong déli tartomány Szre Ambel megyéjében, amikor a hüllő nyomait keresték – áll a közleményben.

A tudósok hat év kutatás és vadvédelem után először bukkantak a területen sziámi krokodilok fészkére.

A krokodilfaj, amely kizárólag Kambodzsában, Malajziában, Mianmarban, Thaiföldön és Vietnamban él, becslések szerint mindössze 410 egyedet számlál, legtöbbjük Kambodzsában található.

A sziámi krokodilt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) súlyosan veszélyeztetett fajként tartja számon, mivel egyedszáma rohamosan csökken.

“Védelmük érdekében biztonságos helyre szállítottuk a tojásokat, ahol figyelemmel kísérhetjük az utódok kikelését” – idézte a közlemény In Hult, a halászati hatóság munkatársát.

Veszélyt jelentett a tojásokra többek között “felnőtt és fiatal egyedek orvvadászata, valamint a kambodzsai és thaiföldi krokodilfarmokat ellátó tojásgyűjtők tevékenysége, mindenekelőtt az utóbbi két évtizedben”.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt egy vatikáni fegyelmi bizottság kitaszította a papi rendből Theodore McCarrick volt washingtoni érseket, az amerikai katolikus egyház egyik volt vezetőjét, akit még tavaly is a legbefolyásosabbak között tartottak számon – közölték szombaton hivatalosan a Szentszéknél.

  • Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kezdeményezett maga ellen a British Midland Regional, vagyis Flybmi néven ismert brit légitársaság, és azonnali hatállyal törölte járatait – jelentette be a cég szombat este a honlapján, részben a Nagy-Britannia uniós kiválása (Brexit) körüli bizonytalanságot okolva a kényszerű döntésért.