EUR: 311,53 Ft
CHF: 259,61 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Békéscsaba

Siketek és nagyothallók álltak a színpadra

A Békéscsabai Jókai Színház egy olyan nyitott tér, egy olyan nyitott közösség, ahol bármilyen ötlet megvalósításában örömmel segítenek. Ilyen gondolat volt a siketek és nagyothallók számára meghirdetett drámaíró-fesztivál is, amelynek remélhetően lesz folytatása.

A békéscsabai Drámaíró Napok keretében június 17–18-án idén első alkalommal színjátszófesztivált rendezett a Békéscsabai Jókai Színház és a SINOSZ Békés megyei szervezete, amelyre siket és/vagy nagyothalló tagokból álló színjátszó csoportok jelentkezhettek. A felhívást látva három csapat döntött úgy, hogy szeretne részt venni az eseményen, amelynek különlegessége az volt, hogy hangzó nyelven és jelnyelven is előadhatták jeleneteiket.


Fotó: Jókai Színház Hangzó nyelven és jelnyelven is előadták a jeleneteket

A három darab témaadó cikke a Délmagyar című napilap egyik híre volt. A közelmúltban a hídi vásárban, az újszegedi liget bejáratánál működött egy pónikarusszel. Négy póni járt körbe-körbe egy rúdhoz rögzítve, hátukon gyermekekkel. Azon kezdett el polemizálni a média és az állatvédő egyesületek, hogy ez állatkínzás-e avagy sem. Ez a történet ihlette meg Tallér Edina drámaírót – aki egyébként ezer szállal kötődik a Békéscsabai Jókai Színházhoz –, és megírta A pónik repülnek című művét. Ezt az anyagot kapták meg a csapatok és a hozzájuk rendelt jelnyelvi tolmácsok, hogy két nap leforgása alatt színpadra állítsák a jeleneteiket. A próba három helyszínen zajlott, az eredményt pedig vasárnap 16 órától tekinthette meg a közönség.

Fotó: Jókai Színház Sokan voltak kíváncsiak a különleges színdarabokra

 

A rendezvényen részt vevő csoportok a következők voltak: a budapesti Ergo Sum Jelszínház, őket rendezőként Kámán Orsolya segítette, a Csongrád megyei Fülesbaglyok Tarsoly Krisztával mint rendezővel kiegészülve, és a Békés megyei Halló(k) itt vagyunk, akiket Tege Antal rendezett. Maga a fesztivál szombaton 11 órakor ünnepélyes megnyitóval indult, melyen a csapatok megkapták a témaadó cikket, majd kezdődhetett is a munka. Szombaton este 18 órától a látás- és hallássérülteknek meghirdetett vers- és novellaíró-pályázat ünnepélyes díjátadója és a pályaművekből összeállított verses est következett. Végül vasárnap délután láthatta a közönség az elkészült előadásokat és a Színitanház hallgatóinak ajándék produkcióját. Sor került a legjobb előadás díjának átadására is, amelyről a nézők szavazhattak.


Bár a program kiértékelése még nem valósult meg teljesen, annyi biztos, hogy mindhárom csapat fantasztikusan érezte magát, olyan kapcsolatok születtek a két nap alatt, amelyek a rendezvény nélkül nem biztos, hogy kialakulhattak volna – árulta el Komáromi Anett, a színház színművésze és a fesztivál egyik főszervezője.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.