EUR: 309,09 Ft
CHF: 284,72 Ft
2017. június 23., péntek
Zoltán

Belföld

Simicskó: az európai állampolgárok biztonságának védelme a legfontosabb feladat

Az illegális, tömeges migrációval együtt járó terrorizmus és az embercsempész bandák tevékenységének megakadályozásával érhető el az európai állampolgárok biztonságának védelme, ami jelenleg a legfontosabb feladat – fogalmazott Simicskó István honvédelmi miniszter pénteken Bácsalmáson.

A honvédelmi miniszter Hans Peter Doskozil osztrák védelmi és sportminiszter fogadása alkalmával azt mondta: miniszterként az ország biztonságáért felelősséget vállalva mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az európai állampolgárok és nemzettársak békében élhessék mindennapjaikat.

Kiemelte: az elmúlt két év eseményeit kihívásként értelmezve elmondható, hogy a bajok egyben a cselekvés lehetőségét is magukban hordozzák. A magyarok és a szomszédos országok hatékony összefogása eredményhez vezetett a határok védelmét illetően. A cselekvés lehetősége Brüsszel számára is adott, azonban ott mindezidáig “még csak megértésre sem találtunk” – tette hozzá.

Mint mondta: “osztrák barátainkkal a cselekvésnek azon útját járjuk már régóta, amellyel azt a felelősségünket mutatjuk Európa számára, hogy ott kell lennünk a Nyugat-Balkán térségében”. A hathatós jelenléttel ugyanis elkerülhető a Balkán destabilizációja, ami létfontosságú Európa biztonságára nézve.

Hans Doskozil a találkozón hangsúlyozta: a brüsszeli álláspont alakulásától függetlenül a régió védelmi minisztereivel úgy döntöttek, hogy a rendezett migrációs politika érdekében hatékony határvédelmi intézkedéseket léptetnek életbe.

Mint mondta: a migránsok számának csökkenése a balkáni útvonalon egyértelműen annak a jele, hogy a határok védelmének biztosítása megfelelővé vált. Éppen ezért a hatékony magyar intézkedések mellett Ausztriában egyértelműen kiálltak, az osztrák katonák pedig közös szolgálattal támogatják magyar társaikat ezen célok elérésében.

Hangsúlyozta: a 2014-ben és 2015-ben tapasztalt folyamatok azonban most a Földközi-tengeri útvonalon köszönnek vissza. Az Olaszország felől érkező migránsok száma évről évre nő. Brüsszelnek tanulnia kellene az elmúlt idők eseményeiből, és meg kellene tenni a szükséges intézkedéseket.

Mint mondta: csak közös erőfeszítéssel lehet a külső határok védelmét a magyarhoz hasonlóan megvalósítani. Közös menekültügyi eljárásról pedig csak azt követően lehet beszélni, hogy ha helyreáll az Európai Unió hiteles tárgyalási pozíciója.

Az Osztrák Védelmi Erők kontingense 2016 novemberében érkezett Magyarországra, hogy elsősorban műszaki jellegű tevékenységgel támogassák a Magyar Honvédség határ menti szolgálatát. Jelenleg az osztrák műszaki kontingens harmadik váltása dolgozik a határ mentén: mintegy félszáz katona ötven technikai eszközzel építési, útépítési és szállítási feladatokat lát el az év végéig. A kontingens részt vett a határvédelmi bázisok területének előkészítésében és azok megközelítési útjainak kiépítésében, valamint Kelebia, Madaras, Hercegszántó és Ásotthalom térségében egyéb, a határvédelemhez szükséges utak építésében. Az osztrák erők egy része – a műszaki feladatokon túl – részt vesz szállítási feladatokban is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem érzi magát felelősnek a 71 migráns haláért a vádlott

  Nem érzi magát felelősnek a 71 migráns haláért a vádlott

  Az első- és másodrendű vádlotthoz hasonlóan a harmadrendű vádlott sem tett vallomást a 71 ember halálával végződő parndorfi embercsempészési ügyben a Kecskeméti Törvényszéken zajló büntetőper pénteki tárgyalásán, de a nyomozás során tett nyilatkozataiban és vallomásaiban az mondta, nem miatta végződött tragédiával az eset.

 • Biztos alapokon nyugvó, versenyképes felsőoktatás a cél

  Biztos alapokon nyugvó, versenyképes felsőoktatás a cél

  A cél, hogy biztos alapokon nyugvó, állami és közösségi forrásokból egyaránt táplálkozó, a nemzetközi és a munkaerőpiaci igényekhez igazodó felsőoktatási rendszert teremtsünk – mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, a felsőoktatásról tartott sajtótájékoztatón.

 • Sztálinhoz hasonlítja Vonát a volt Jobbikos

  Sztálinhoz hasonlítja Vonát a volt Jobbikos

  Érdekes és elgondolkodtató interjút adott a 168 óra.hu-nak Szegedi Csanád. Ő az a hajdani politikus, aki a Jobbik alelnöke is volt, de miután 2012-ben szembesült zsidó származásával, nemcsak a Jobbiknak fordított hátat, hanem a hazai politikai életnek is.