EUR: 325,41 Ft
CHF: 279,82 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Belföld

Szijjártó: Több milliárd forintos beruházási lehetőségek várják a magyar vízügyi cégeket

Tádzsikisztánban több milliárd forintos beruházási lehetőségek várják a magyar vízügyi cégeket, hiszen ebben a közép-ázsiai országban van Ázsia vízenergia-készletének 54 százaléka, a tádzsikisztáni vízbázis az összes közép-európai vízigény több mint háromszorosa – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szerdán nyilatkozva dusanbei tárgyalásai után.

Elmondta, Tádzsikisztánnak 900 folyója és 1500 hegyi tava van, viszont a potenciális vízenergiának mindössze öt százalékát használja ki, és a lakosságnak csak a 45 százaléka jut hozzá közvetlenül ivóvízhez. Így nagyon sok lehetőség adódik a magyar vízgazdálkodási technológiák tádzsikisztáni exportjára – tette hozzá.


Szijjártó Péter beszámolója szerint Emomali Rahmon tádzsik elnökkel állapodott meg abban, hogy az ország magyar vízgazdálkodási technológiákat von be a gazdaságfejlesztésbe.

Magyarország pedig a magyar cégek beruházásainak megkönnyítésére létrehozott egy 38 millió eurós hitelkeretet az Eximbanknál – közölte, hozzátéve, hogy a tádzsik vezetés a 20 diáknak felajánlott magyar ösztöndíjat alapvetően a magyarországi vízügyi felsőoktatásban fogja igénybe venni.


Tádzsikisztán határvédelem szempontjából hasonló helyzetben van, mint Magyarország, ugyanis azzal, hogy szigorúan védi az afgán határt, nemcsak saját magát védi, hanem szomszédait, sőt Európát is, hiszen mind a radikális vallási tanok, mind a terrorizmus, mind a kábítószer-kereskedelem szempontjából Afganisztán a világ egyik legnagyobb gócpontja – mondta a miniszter. Magyarország is déli határainak védelmével nemcsak saját magát, hanem Európát is védi – jegyezte meg. “Ezért abban állapodtunk meg a tádzsik vezetőkkel, hogy miután az Európai Unió most csak egy jelképes összeggel támogatja a tádzsik-afgán határ védelmét, Magyarország kezdeményezi, hogy az EU 100 millió euróval járuljon hozzá a radikalizmus, a terrorizmus és a kábítószer terjedése elleni tádzsik erőfeszítésekhez” – mondta Szijjártó Péter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szirodzsiddin Aszlov tádzsik külügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) tárgyal Dusanbéban 2017. június 28-án /MTI Fotó: KKM

A felek megállapodtak a kétoldalú beruházásvédelmi megállapodás szövegében, a megállapodást New Yorkban az ENSZ Közgyűlése szeptemberi időszaka alatt írják alá. “Ez hozzájárul majd ahhoz, hogy tovább bővüljön gyógyszeripari és élelmiszer-biztonsági együttműködésünk” – jelentette ki a magyar diplomácia vezetője.

Közölte, Tádzsikisztán magyar élelmiszer-biztonsági technológiákat is szeretne importálni, ugyanis az ország területének csak hét százalékát tudja mezőgazdasági termelésre fordítani, ezért nagy az élelmiszer-biztonság jelentősége. A Richter Gedeon gyógyszergyár pedig már több mint száz termékét regisztráltatta Tádzsikisztánban, és gyógyszerei nagyon népszerűek – mondta.

A miniszter ezzel befejezte közép-ázsiai körútját. Látogatásának legfőbb célja volt kellőképpen felkészíteni Magyarországot a visegrádi csoport (V4) következő, július 1-jén kezdődő soros elnöki tisztére. A magyar elnökség legfontosabb feladata ugyanis az lesz, hogy a V4-ek jelentős mértékben fejlesszék a Közép-Európa és Közép-Ázsia közötti együttműködést.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vágóhídon tartottak állatviadalt

  Vágóhídon tartottak állatviadalt

  Egy vágóhídon tartott, tiltott állatviadal résztvevőin ütöttek rajta a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységei vasárnap reggel Mohácson, az ügyben három férfi ellen indult eljárás.

 • Növekedést eredményez az új költségvetés

  Növekedést eredményez az új költségvetés

  Megszavazta a parlament a jövő évi költségvetést, amelyről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán, illetve a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: ez a biztonságos növekedés költségvetése.

 • Pogácsát sütött nekünk Irma néni

  Pogácsát sütött nekünk Irma néni

  Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában.