EUR: 323,79 Ft
CHF: 283,86 Ft
2018. augusztus 21., kedd
Sámuel, Hajna

Extra

Szikora Róbert: Platós autó akarta elvinni apámat

Nagyszabású koncertre készül június 16-án, pénteken Szikora Róbert és az R-GO Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének évfordulóján. A népszerű énekes ennek apropóján gyermekkori élményét osztotta meg a forradalomról a Lokál olvasóival.

Szikora Róbert június 16-án nagyszabású ingyenes koncert ad az R-GO-val a Hősök tere mögötti Kós Károly sétányon, az Egy szabad országért fesztiválon. A rangos esemény Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének évfordulójára való megemlékezésül jött létre, a PestiSrácok kiadójának közreműködésével.


– Történelmünk legfontosabb figurája Nagy Imre, hiszen nem arra az útra akarta terelni a magyarságot, amit anno a szovjetek elképzeltek – kezdte a csikidam királya, majd személyes emlékeit is megosztotta lapunkkal.

– Csak kevés dolog maradt meg ebből az időből, hiszen még hároméves sem voltam, amikor kitört a forradalom. A XV. kerületben laktunk, és egy platós autó vonult végig az utcánkon. Rohantak ki a férfiak, és az egyik beordított édesapámnak a házunkba: Szikora Jenő! Ha magyar vagy, gyere ki, mondta a férfi. Apám azzal a lendülettel meg is indult az utcára. Emlékszem, hogy az édesanyám és a nagymamám rohantak utána, és rángatták le az autóról. Ezenkívül csak hangok és képek maradtak meg az emlékeimben erről az időről. Ropogtak a puskák, lángok csaptak fel. Évekkel később ezek az élmények inspiráltak arra, hogy írjak egy rock and roll számot erről az időszakról. A története szerint a jampecok összetévesztették a kalasnyikov „tütütü” hangját a saját kedvenc dalaik ritmusával, ám amikor a Corvin közbe tartottak, a forradalommal találták szemben magukat – mesélte Robi.


Robi és a gidák legnagyobb slágerei mellett a legújabb arany- és platinalemezről is felcsendülnek dalok a magyarok történelmének egyik legmeghatározóbb eseménye utáni koncerten. Szikora szerint ez az időszak nemcsak a magyar nép egyik tragikus időszakának emléke, hanem annak a jele is, hogy a sok viszontagság ellenére is talpon maradt nemzetünk.

– Wass Albert azt mondta: magyarnak lenni azt jelenti, bitó alatt állni, de nem tudni, hogy miért. Nem árt elmélyednünk a történelmünkben, hiszen az 1956-os forradalomnak is fontos az üzenete. Örülök, hogy az én életem is kapcsolódik ehhez a fontos eseményhez, hiszen megmutatta, hogy újra talpra álltunk, és ezek után újra Európa vezérbástyája vagyunk ezen a sakktáblán, amelyről többször megpróbáltak minket leütni történelmünk során. Büszke vagyok a forradalomra és arra, hogy magyarnak születtem – mondta Szikora.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fiával jár bulizni Győrfi Pál

    Fiával jár bulizni Győrfi Pál

    Győrfi Pál fiatalos apukaként 21 éves fiával, Danival jár el olykor szórakozni. Az Országos Mentőszolgálat Szóvívője engedékeny apukának tartja magát, amiből adódnak problémái kisebb gyerekeivel.