2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb Szombathely

Szobrot kapott a Dobópápa

,,A győztesek soha nem adják fel. Akik feladják, sohasem győznek!” A Németh Páltól származó örök igazság is elhangzott azon a Sugár úti ünnepségen, melyen leleplezték a „Dobópápa” mellszobrát.

Szobrot kapott Németh Pál Fotó: szombathely.hu

Június 20-án lett volna 80 esztendős Németh Pál, aki sportpályafutása kezdetén kosárlabdázott, majd röplabdázott, aztán áttért a kalapácsvetésre és az edzősködésre. Több kiváló kalapácsvetőt és diszkoszvetőt segített hozzá Európa- és világbajnoki érmekhez. Nagy álma, az olimpiai arany megszerzése sajnos már csak 2009-es halála után sikerült egykori tanítványa, Pars Krisztián révén 2012-ben, Londonban. Mindenki előtt ismert az a világsajtót is bejárt kép, amikor Krisztián a nemzeti színű lobogóval és a Dobópápa arcképével futott tiszteletkört, így ünnepelve a londoni aranyat. Ilyen előzmények után a Dobó SE és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület – június 21-én – immár kilencedik alkalommal emlékezett meg a nyolc éve elhunyt sikeredzőről.


A megemlékezésen Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke kiemelte: – Annak idején azt ígértük, hogy Pali bácsi 80. születésnapja emlékére szobrot állítunk. Megígértük, és időben megvalósítottuk, hiszen Pali bácsi ebben a hónapban lett volna 80 éves! Az elmúlt kilenc évben utcát, kollégiumot is elneveztek róla.

– Nincs itt szükség sok szóra, mert tudjuk, ki volt Németh Pál. Nem könnyű egy ilyen kidőlt oszlop, szálfa helyére állni, pedig szeretnénk méltók lenni Németh Pál emlékéhez, örökségéhez. Azért állították a szobrot az utódok, a rá emlékező nemzedékek, mert nagyon sokat jelentett Németh Pál a városnak, az országnak, a hazának. Németh Pál iskolát teremtett, nemhiába nevezték Dobópápának – ezt már a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta.


Puskás Tivadar polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként pedig azt húzta alá, hogy ha valaki úgy él, úgy dolgozik, hogy már életében fogalom, akkor érdemes tisztelni és megbecsülni, és érdemes arra, hogy a közösség később példaképül válassza.

Ezután a Dobópápa testvére és három fia leleplezte a mellszobrot, mely Kékesi Gábor körmendi szobrászművész alkotása, majd Hende Csaba és Puskás Tivadar mellett Pars Krisztián olimpiai bajnok, Gécsek Tibor Európa-bajnok és még sokan mások is koszorút helyeztek el a mellszobornál.

A család nevében Németh Zsolt mesteredző köszönte meg mindenkinek, aki segítette és támogatta a szobor létrejöttét, majd a szoros barátságra utalva az egyaránt 70 esztendős Rehus Uzor Györgyöt, Halmosi Zoltánt, Békefi Miklóst és Ágh Pált köszöntötte fel.

Az avatóünnepség a Németh Pálról szóló film megtekintésével és a vegyes párosok az emléknapon lebonyolított kalapácsvető-versenyének eredményhirdetésével ért véget.

Itt tudtuk meg, hogy Pars Krisztián és Halász Bence mellett Gyurátz Réka is utazhat a londoni világbajnokságra, miután a Dobó SE 21 éves kiválósága 71 méter 27 centiméteres dobással teljesítette a londoni atlétikai világbajnokság kiküldetési szintjét, sőt még 27 centiméterrel túl is dobta azt.

Vegyespáros kalapácsvető-versenyt rendeztek a Sugár úti Atlétikai Centrumban a Németh Pál-emléknapon Fotó: CSG

– Az 5. sorozatban sikerült 71 méter fölé kerülnöm. Jól meghajtottam a kísérleteket, és szinte minden mindegy alapon elértem a szintet. Korábbi, 70,39 méteres egyéni csúcsomat is jócskán megjavítottam ezzel. Nagyon örülök most, hiszen ezután már nyugodtabban készülhetek, versenyezhetek, tudom, hogy ott lehetek Londonban – nyilatkozta boldogan lapunknak Réka.

Persze sok feladat van még az augusztusi londoni világbajnokság előtt, hiszen Gyurátz Réka számára július közepén már a lengyelországi U23-as Európa-bajnokság következik. Pali bácsi minden bizonnyal örül, amikor ezeket az eredményeket hallja.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.