2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Szombathely

Szombathelyen jó idősnek lenni

Mozi- és színházlátogatás, kirándulás, gasztroklub – ilyen és ehhez hasonló elfoglaltságokat találhatnak maguknak azok a 60 év feletti szombathelyiek, akik részt vesznek az Aktív időskor programban. A szervező önkormányzat célja a szabadidő hasznos eltöltésének biztosítása és az elmagányosodás megelőzése.

Szombathely lakosságának mintegy 30 százaléka 60 év feletti, azaz több mint 21 ezren tartoznak ebbe a korosztályba. A születéskor várható átlagos élettartam folyamatosan nő, ezért a társadalom elöregedése országos szinten megfigyelhető.


Hatvan év felett is fontos a szabadidő hasznos eltöltése Fotó: szombathely.hu

Számos időskori betegség mentális okokra vezethető vissza, amelyek között lényeges szerep jut az elmagányosodásnak. Szombathely önkormányzata ezért 2013 novemberében elfogadta az Aktív időskor Szombathelyen elnevezésű programot. Célja a testi-lelki egészségi állapot romlásának megakadályozása úgy, hogy kimozdítsa otthonról az idős embereket, elősegítse a társas kapcsolatok kialakítását, a szabadidő hasznos eltöltését. Tapasztalatok szerint a közösségben hasznosan eltöltött idő segít az időskori depresszió és egyéb mentális problémák megelőzésében.

Kirándulásokat is szerveznek az Aktív Időskor Program keretében Fotó:szombathely.hu

A programsorozat öt éve töretlen sikernek örvend: 2014-ben közel 3500, 2015-ben 4600, tavaly pedig 6500 szombathelyit mozgatott meg. Az idén mintegy 12 millió forintot fordít az önkormányzat a programok megvalósítására. Januárban több mint ezren voltak moziban, hétszázan hallgathatták meg a fúvós farsangot a Bartók-teremben, és hatszázan vettek részt a tavaszköszöntő programon a Kámoni Arborétumban. Minden évben kirándulást is szervez az önkormányzat, két évvel ezelőtt a Parlamentbe, tavaly az Őrségbe látogattak el a nyugdíjasok, a héten pedig ezren jártak Fertőd és Sopron környékén, többek között megnézték az Esterházy-kastélyt és a fertőrákosi barlangszínházat is.


Az ingyenes programok ősszel folytatódnak: szeptemberben a Berzsenyi Dániel Könyvtárba látogathat el 300 érdeklődő, októberben 1000 idős szombathelyi kaphat belépőt a Géniuszok-koncertre, decemberben pedig – a hagyományokhoz hűen – színházi előadás szerepel a tervekben. Ezenfelül havonta 80 főt kézműves-foglalkozásra, kéthavonta 120 szombathelyit pedig a gasztroklubba várnak.

Népszerű a nyugdíjas szövetség sportnapja Fotó: DI

Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetsége jó kapcsolatot ápol az önkormányzattal, és támogatja a programsorozatot. – A magány borzasztó dolog, fontos a közösséghez tartozás. Az idősek a legsérülékenyebbek, segíteni kell őket, hogy megtalálják azt a közeget, amelyben jól érzik magukat – mondta a Lokál Extrának Dancs István elnök. Hozzátette: a szövetségnek 1200 tagja van, számukra rendszeresen szerveznek programokat: többek között kirándulásokat, kézműves-foglalkozásokat, színház- és mozilátogatást, önkéntes munkát. Ezeket igyekeznek mindig úgy összeállítani, hogy az Aktív időskor programmal ne üssék, hanem inkább kiegészítsék egymást. A cél mindkét esetben az, hogy az idősek minél tovább aktívak, egészségesek és önellátók legyenek.

Évről-évre sokan mérik össze tudásukat a szenior táncversenyen Fotó: DI

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.