2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Nagykanizsa

Tarts meg minket őseink szent hitében!

A Kis- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben tartott pünkösdi szentmisén és búcsún kanizsai zarándokok is ott voltak Szűcs Imre atya vezetésével.

A Felsőtemplom plébánosa azt mondta a Lokál Extrának, hogy amióta ő részt vesz a hagyományos katolikus ünnepen – s annak bizony már több mint húsz éve –, ennyien még sosem imádkoztak együtt.


Az idei zarándoklat arra emlékeztetett, hogy 450 évvel ezelőtt azért gyűltek össze pünkösd szombatján Csíksomlyón a katolikus székelyek, hogy segítséget kérjenek a hitükben való megmaradáshoz és hálát adjanak Istennek és a Szűzanyának ezért a támogatásért. A búcsú idei mottója a 450 éve megfogalmazott kérés volt: „Tarts meg minket őseink szent hitében!”

Idén a résztvevők számát milliósra becsülték (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

A kanizsai zarándokok pénteken keltek útra, s azt tervezték, Székelyföld felé menet megnézik Déva várát és Vajdahunyadot – de mindkét helyszínen akkora sorok kígyóztak, hogy csak távolról tisztelegtek a magyar mementók előtt.


– A csíksomlyói búcsúi szentmisén, bocsánat a kifejezésért, de nincs jobb szó: fergeteges élményben volt részünk – fogalmazott Szűcs Imre. – Éreztük az összetartozás, az egység, a szeretet és a magyarság erejét, s ezt szavakba önteni szinte lehetetlen. Mérhetetlenül sokan jöttünk össze, s ami feltűnt: nem volt egy hangos szó, türelmetlenkedés. Jó volt magyarnak lenni ott, a távolban, ahol csak magyar szót lehetett hallani.

A kanizsai zarándokcsoport később felkereste az 1000 éves határt, pünkösd napján pedig Tusnádfürdőn vett részt szentmisén, majd meglátogatta a Gyilkos-tavat és a Békás-szorost. Hétfőn pedig a mesebeli szépségű Farkaslakán Tamási Áron szülőházánál és sírjánál tisztelegtek, utóbbi helyen a Himnuszt énekelve.

Korondon Szűcs Imre celebrálta a szentmisét helyi hívek és Kárpát-medencei zarándokközösségek tagjai előtt. Felidézte, régen a pünkösdi királyság kitüntető cím volt, aztán – ahogyan változott a társadalom, a közfelfogás – a múló dicsőség szinonimája lett. A Felsőtemplom plébánosa arra intett, ne engedjük, hogy hitünk ilyen múlékony legyen.

Mint az atya fogalmazott, a kanizsai zarándokok lélekben és hitükben megerősödve tértek vissza városukba, otthonaikba, közösségeikbe.

– Érdemes megemlíteni azt is, hogy a hegynyeregről a Kárpát-medencei magyarság sok százezres tömege úgy jött le, hogy egyetlen eldobott zsebkendő, flakon, bármilyen szemét nem maradt utána – szögezte le Szűcs Imre, hozzátéve, mint erdélyi barátai utóbb megtelefonálták, erről még a román televízió is dicsérőleg számolt be. – S az is figyelemre méltó volt, hogy míg akár csak néhány évvel ezelőtt is, pünkösd környékén a román rendőrök minden kis faluban ellenőriztek, traffipaxszal álltak az út szélén, most barátságosak, mosolygósak, kedvesek voltak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.