EUR: 318,10 Ft
CHF: 280,21 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Külföld

Terrorista propagandáért őrizetbe vettek egy román állampolgárt

Terrorista propagandáért őrizetbe vettek a román hatóságok egy 39 éves, Arges megyei román állampolgárt csütörtökön, akiről azt feltételezik, hogy merényletet tervezett egy romániai katonai támaszpont ellen.

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) közleménye szerint a magát Ibrahimnak nevező férfi 2016 novembere óta az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelképeit tartalmazó fotókat és videofelvételeket osztott meg közösségi oldalakon a szervezet által végrehajtott támadásokról, kivégzésekről, lefejezésekről, és követőit is hasonló cselekmények elkövetésére buzdította.


A férfi 2015-ben került a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) látókörébe, amikor egy román területen működő (egyes hírtelevíziók szerint külföldi) katonai támaszpont környékén kezdett kémkedni: adatokat gyűjtött a létesítmény bejáratairól, őrzésének módjáról, annak érdekében, hogy ezeket az információkat egy másik uniós országban működő dzsihadista csoporthoz juttassa el – közölték a román hatóságok. A szóban forgó csoport a 2015. novemberi párizsi merénylet feltételezett elkövetőivel is kapcsolatban állt, tagjai közül pedig többen a szíriai konfliktusövezetbe utaztak, hogy csatlakozzanak a dzsihádhoz – tették hozzá.

A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a gyanúsított abban a franciaországi börtönben tért át az iszlám vallásra és kezdett el radikalizálódni, ahova francia területen elkövetett lopásokért került.


A DIICOT három Arges megyei településen hajtott végre házkutatást csütörtök reggel, lefoglalta a terrorista propagandára használt tárgyakat és számítástechnikai eszközöket, majd a gyanúsítottat a vádhatóság pitesti-i székházába vitte kihallgatásra.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt egy vatikáni fegyelmi bizottság kitaszította a papi rendből Theodore McCarrick volt washingtoni érseket, az amerikai katolikus egyház egyik volt vezetőjét, akit még tavaly is a legbefolyásosabbak között tartottak számon – közölték szombaton hivatalosan a Szentszéknél.

  • Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kezdeményezett maga ellen a British Midland Regional, vagyis Flybmi néven ismert brit légitársaság, és azonnali hatállyal törölte járatait – jelentette be a cég szombat este a honlapján, részben a Nagy-Britannia uniós kiválása (Brexit) körüli bizonytalanságot okolva a kényszerű döntésért.