EUR: 310,19 Ft
CHF: 270,82 Ft
2017. szeptember 25., hétfő
Eufrozina, Kende

Belföld

Terrorkészültség Finnországban: Merénylők terveiről szereztek tudomást a hatóságok

Megemelte a finn biztonsági és hírszerző szolgálat (SUPO) szerdán a terrorfenyegetettség szintjét, arra hivatkozva, hogy tudomást szerzett terrorcselekményekkel összefüggő “komolyabb” tervekről.

A terrorveszély szintje Finnországban 2015 december óta “alacsony” volt, és ezt emelték most egy fokozattal magasabbra.

A SUPO közleménye szerint a legjelentősebb terrorveszélyt az országban továbbra is olyan egyének vagy kisebb csoportok jelentik, akiket radikális iszlamista propaganda útján vagy terrorista szervezetek információs csatornáin keresztül bátorítanak.

Finnországban nem történtek olyan súlyos terrorcselekmények, mint más európai országokban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban vagy Belgiumban, de a hatóságokat aggasztják a szomszédos Svédországban és Oroszországban történt támadások.

A SUPO szerint a fokozott fenyegetést leginkább azok a külföldiek jelentik, akik elhagyták Finnországot, hogy harcoljanak a Szíria és Irak nagy területeit egykor megszállva tartó Iszlám Állam (IÁ) soraiban, és jelentős pozíciókat kaptak a dzsihadista szervezeten belül.

“A terrorszervezetekhez fűződő kapcsolat most közvetlenebb és komolyabb, mint korábban… Eddig nem fordult elő, hogy meg kellett volna hiúsítanunk egy konkrét támadást” – mondta Antti Pelttari, a SUPO igazgatója helsinki sajtótájékoztatóján.

Kapcsolódó Cikkek

 • Amikor az ebédpénz visszajár

  Amikor az ebédpénz visszajár

  Több mint 3 millió forintos kötbért kénytelen fizetni a tömeges ételmérgezést okozó Gyermekmenza Kft. az óbudai önkormányzatnak, amit az megoszt a szülőkkel.

 • Kövér László: Magyarország a gyermekegészségügy terén is támogatja Kárpátalját

  Kövér László: Magyarország a gyermekegészségügy terén is támogatja Kárpátalját

  Magyarország a gyermekegészségügy terén is támogatja Kárpátalját, hiszen mind a magyarok, mind az ukránok számára egyaránt a legfontosabb, hogy egészségben és biztonságban tudják a gyermekeiket – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Beregszászon, ahol a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnökeként orvosi eszközöket adott át a beregszászi járási kórház gyermekosztályának.

 • Pénzügyi és szakképzési együttműködés indul Vietnammal

  Pénzügyi és szakképzési együttműködés indul Vietnammal

  Pénzügyi, illetve szakképzési tárcaközi együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett delegáció tagjaként Vietnamban – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.