2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Belföld

Terrorkészültség Finnországban: Merénylők terveiről szereztek tudomást a hatóságok

Megemelte a finn biztonsági és hírszerző szolgálat (SUPO) szerdán a terrorfenyegetettség szintjét, arra hivatkozva, hogy tudomást szerzett terrorcselekményekkel összefüggő “komolyabb” tervekről.

A terrorveszély szintje Finnországban 2015 december óta “alacsony” volt, és ezt emelték most egy fokozattal magasabbra.


A SUPO közleménye szerint a legjelentősebb terrorveszélyt az országban továbbra is olyan egyének vagy kisebb csoportok jelentik, akiket radikális iszlamista propaganda útján vagy terrorista szervezetek információs csatornáin keresztül bátorítanak.

Finnországban nem történtek olyan súlyos terrorcselekmények, mint más európai országokban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban vagy Belgiumban, de a hatóságokat aggasztják a szomszédos Svédországban és Oroszországban történt támadások.

A SUPO szerint a fokozott fenyegetést leginkább azok a külföldiek jelentik, akik elhagyták Finnországot, hogy harcoljanak a Szíria és Irak nagy területeit egykor megszállva tartó Iszlám Állam (IÁ) soraiban, és jelentős pozíciókat kaptak a dzsihadista szervezeten belül.

“A terrorszervezetekhez fűződő kapcsolat most közvetlenebb és komolyabb, mint korábban… Eddig nem fordult elő, hogy meg kellett volna hiúsítanunk egy konkrét támadást” – mondta Antti Pelttari, a SUPO igazgatója helsinki sajtótájékoztatóján.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budai: Czeglédy zsarolhatja a baloldalt

  Budai: Czeglédy zsarolhatja a baloldalt

  Czeglédy Csaba olyan információk birtokában lehet, amellyel zsarolhatja a DK-t és szocialistákat – nyilatkozta Budai Gyula fideszes képviselő, aki arra vár választ a baloldali pártoktól, mivel tartja sakkban Gyurcsányt és az MSZP-t a “baloldal pénztárnoka”, ami miatt mindenképpen ki akarják hozatni a köztörvényes bűncselekménnyel vádolt ügyvédet a börtönből.

 • Orbán Viktor: Gyuri bácsit hazaküldjük a hálózatával együtt

  Orbán Viktor: Gyuri bácsit hazaküldjük a hálózatával együtt

  Ez a mi hazánk, ez a mi életünk, nincs másik, ezért küzdeni fogunk érte a végsőkig, és nem adjuk föl soha – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az Országház előtt több százezer ember előtt megtartott március 15-i ünnepi beszédében.

 • Szájer szerint is sorsdöntő választásra készülünk

  Szájer szerint is sorsdöntő választásra készülünk

  Összeköt bennünket, hogy magyarok vagyunk, hogy ehhez a földhöz kötődünk, ezt a hazát szeretjük, és azt szeretnénk, ha ez a haza ilyen is maradna, ezért április 8-án sorsdöntő választásra készülünk – jelentette ki Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő vasárnap délután a Bács-Kiskun megyei Solton.