EUR: 303,60 Ft
CHF: 268,86 Ft
2017. augusztus 18., péntek
Ilona

Belföld

Terrorkészültség Finnországban: Merénylők terveiről szereztek tudomást a hatóságok

Megemelte a finn biztonsági és hírszerző szolgálat (SUPO) szerdán a terrorfenyegetettség szintjét, arra hivatkozva, hogy tudomást szerzett terrorcselekményekkel összefüggő “komolyabb” tervekről.

A terrorveszély szintje Finnországban 2015 december óta “alacsony” volt, és ezt emelték most egy fokozattal magasabbra.

A SUPO közleménye szerint a legjelentősebb terrorveszélyt az országban továbbra is olyan egyének vagy kisebb csoportok jelentik, akiket radikális iszlamista propaganda útján vagy terrorista szervezetek információs csatornáin keresztül bátorítanak.

Finnországban nem történtek olyan súlyos terrorcselekmények, mint más európai országokban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban vagy Belgiumban, de a hatóságokat aggasztják a szomszédos Svédországban és Oroszországban történt támadások.

A SUPO szerint a fokozott fenyegetést leginkább azok a külföldiek jelentik, akik elhagyták Finnországot, hogy harcoljanak a Szíria és Irak nagy területeit egykor megszállva tartó Iszlám Állam (IÁ) soraiban, és jelentős pozíciókat kaptak a dzsihadista szervezeten belül.

“A terrorszervezetekhez fűződő kapcsolat most közvetlenebb és komolyabb, mint korábban… Eddig nem fordult elő, hogy meg kellett volna hiúsítanunk egy konkrét támadást” – mondta Antti Pelttari, a SUPO igazgatója helsinki sajtótájékoztatóján.

Kapcsolódó Cikkek

 • „Ők nem tudnak szólni, ha fáj”

  „Ők nem tudnak szólni, ha fáj”

  Lassan már nem telik el nap, hogy ne jöjjön szembe velünk hírportálokon vagy közösségi oldalakon egy-egy olyan hír, amely az állatkínzással foglalkozna.

 • Alakul az MSZP–Jobbik összefogás?

  Alakul az MSZP–Jobbik összefogás?

  Közös sajtótájékoztatót tartott az önkormányzati rendszerről Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje Lengyel Róberttel, Siófok polgármesterével, aki a Jobbik támogatásával lett polgármester.

 • A MÁV 11 nagykapacitású motorvonatot vesz

  A MÁV 11 nagykapacitású motorvonatot vesz

  A MÁV 11 nagykapacitású motorvonat vásárlásáról írt alá szerződést a Stadlerrel a két cég közötti nyolcéves, 40 darab motorvonatra szóló keretmegállapodás alapján – közölte a vasúttársaság csütörtökön az MTI-vel.

 • Fidesz: A párt minden választási kampánya törvényes volt

  Fidesz: A párt minden választási kampánya törvényes volt

  A Fidesz minden egyes választási kampányában a törvényeknek megfelelően járt el, a nagyobbik kormánypárt 2010-es kampányát vizsgáló bizottság felállításának ötlete kétségbeesett próbálkozás az MSZP és a Jobbik részéről – közölte a Fidesz parlamenti frakciója csütörtökön az MTI-vel.