EUR: 318,10 Ft
CHF: 280,16 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Belföld

Több mint 440 milliárd forint támogatást fizettek ki a gazdáknak

A gazdáknak a tavaly beadott egységes támogatási kérelmek alapján 200 milliárd forintot fizettek ki, az átutalt összeg az előlegekkel együtt több mint 440 milliárd forint volt – mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A tavalyi évre vonatkozó egységes kérelmek kifizetési határideje június 30-án jár le – tette hozzá.


A MÁK elnöke felidézte, hogy a szervezet 2017. január 1-től vette át a kifizető ügynökségi feladatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól.

Arról is beszámolt, hogy a jövő évre vonatkozó egységes támogatási kérelmek beadási határideje június 9-én lejárt. Idén 26 ezer pályázatnál volt szükség hiánypótlásra, míg tavaly ez a szám 47 ezer volt. A javulás szerinte annak is köszönhető, hogy ügyfélbarát lett a pályázatok beadásához használt elektronikus felület.

A MÁK elnöke közölte: idén közel 177 ezren adtak be kérelmet, csaknem 5 millió hektárra igényeltek támogatást, az igénylések feldolgozása elkezdődött. A MÁK tervei szerint 2017. október 16-tól indul majd az előlegek kifizetése.

Dancsó József a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a MÁK által kifizetett összegek jellemzően területalapú támogatások, illetve a folyó termeléshez kapcsolódó támogatások voltak.

A gazdák kisebb része önállóan, a nagyobb hányada cégek vagy a falugazdászok segítségével készíti el az egységes támogatási kérelmet – közölte.

Kapcsolódó Cikkek

  • Sneider magyar SS-t alapított

    Sneider magyar SS-t alapított

    Rendőrségi jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy Sneider “Roy” Tamás, a Jobbik jelenlegi elnöke olyan neonáci hálózat megszervezésében gondolkodott a ’90-e sévekben, amely összefogta volna az elszórt hazai szkinhed-csoportokat.