2018. november 14., szerda
Aliz

Külföld

Több tonna kábítószert vetettek máglyára

Több tonnányi drogot égettek el Mianmarban, Thaiföldön és Kínában hétfőn, a kábítószer-használat és -kereskedelem elleni küzdelem nemzetközi napján.

Mianmar, Thaiföld és Laosz alkotja az úgynevezett arany háromszöget, amely sokáig az ópium- és a herointermelés legjelentősebb területe volt a világon, amíg Afganisztán le nem körözte őket ebben a kétes rangsorban. Mianmar és Thailföld egy ideje elszánt harcot hirdetett meg a drogtermelés és -kereskedelem ellen. Rendszeresen nyilvánosan elégetnek nagy mennyiségű drogot, és súlyos börtönbüntetést szabnak ki még a legkisstílűbb kereskedőkre is. A probléma az, hogy főleg csak az utcai árusok kerülnek rács mögé, a drogbárók ritkán.


A mianmari hatóságok elszántságuk demonstrálására 340 millió euró értékű ópiumot, heroint, kannabiszt és metamfetamint vetettek ünnepélyesen máglyára hétfőn Rangunban. Egy rendőrségi tisztségviselő azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy soha ilyen nagy mennyiségű kábítószert nem semmisítettek meg egyszerre az országban, mint most.

Thaiföldön 526 millió euró értékű drogot égettek el hétfőn.

A Pekingi Cementgyárban 1,4 tonna kábítószert égettek el, amelyet 2014-15-ben különböző hatósági akciók során koboztak el. A pekingi rendőrség tavaly 1366 kábítószerrel kapcsolatos bűnügyben összesen több mint 10 ezer embert vett őrizetbe.

Kapcsolódó Cikkek