2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Egyéb Szolnok

Tóth Frida idén Amerikában versenyez

Tóth Frida nevével egyre gyakrabban találkozhatunk Szolnokon: nem elég, hogy éjjelente zsaruként rendet tart a városban, napközben pedig a CrossFit szerelmeseinek tart edzéseket, idén kijutott az amerikai World Police and Fire Gamesre, ami az olimpia után a második legnagyobb versenynek számít – annyi extrával, hogy ezen „csak” a világ rendőrei, katonái, tűzoltói indulhatnak.

– A sport mindig is az életem része volt. Sporttagozatos általános iskolába jártam és kipróbáltam több sportot is: úsztam, kajakoztam, kosárlabdáztam, vívtam, dzsúdóztam és eveztem. Az evezést tízéves koromban kezdtem és 33 évig versenyszerűen csináltam. Voltam vele nagyon sok országos versenyen, kis versenyeken és háromszor Masters világbajnokságon is, itt kétszer második lettem – emlékszik vissza a kezdetekre Frida.


A versenyszerű evezés közben először a rendőri iskolát, majd a rendőrtisztit végezte el. Eközben jött be a képbe a CrossFit is, amit kezdetben még párhuzamosan csinált ezekkel.

– A CrossFit azért tetszett meg, mert hasonlít arra, amit az evezésnél téli alapozásnak hívunk. Ilyen köredzésszerű, de kiegészül súlyemelő-gyakorlatokkal – magyarázza. – Ettől fejlődött az evezésem is, jobban haladtam. Eztán a CrossFitben elért eredményeimet összehasonlítottam a külföldi eredményekkel, és nem voltak olyan rosszak, ezért neveztem egy CrossFit-versenyre, amit megnyertem. Így kezdődött.


A sikerek, a munka és a család hármasa miatt az evezés mára háttérbe szorult, a CrossFitben viszont egyre eredményesebb a rendőrnő. Ez nem is csoda: hetente átlagosan hat napot edz (naponta kétszer) és egy pihenőnapot tart. A saját CrossFit-edzéseit pedig imádják a vendégek.

– Két éve kezdtem edzősködni, teljesen véletlenül. Az egyik barátnőm kért meg, hogy segítsek neki, mert fogyni szeretne. Csak vele foglalkoztam, de ő hozta a barátnőjét, meg ő is a barátnőjét, és egyszer csak azt vettem észre, hogy egy egész csoportom van.

A hétköznapi rutin mellett Frida javában készül a WPFG-re, ahová mint rendőr, harmadikként került be.

– A világ legnagyobb versenye a sportágban a CrossFit Games; erre az én korcsoportomban 9987-en neveztek a világ minden tájáról. Öt feladatot kellett teljesítenünk, ezeket pontozták, és aki benne volt az első 200-ban, az továbbjutott a második körbe. Én 69. lettem. A második kör már nehezebb volt, mert eltörtem a lábfejem és volt benne négy csavar, ezért az ugrálás nem annyira ment. Így sokat rontottam és 76. lettem, de csak az első húsz juthatott be – meséli. – Eközben viszont a CrossFit Gamesnél jelölni lehetett, ha valaki rendőr, Amerikában ugyanis nagy tiszteletben tartják őket. A rendőrnők között 3. lettem, ezért meghívtak a WPFG-re CrossFit-kvalifikáción keresztül.

A verseny augusztus 13. és 15. között lesz Los Angelesben. Frida az edzőjével szeretne kimenni, de egyelőre még a repülőjegyre gyűjt.

Frida szerint a CrossFit

A CrossFit azért jó, mert az egész testedet fejleszti. A húzódzkodástól a fekvőtámaszig minden van benne, nem egy monoton dolog. Ezekkel a köredzésekkel olyan változatos edzésmódszereket lehet kitalálni, hogy még majdnem azt is tudom mondani, hogy élvezik az edzéseket – mondja nevetve.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.