EUR: 310,27 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Külföld

Tűzszünetet hirdetett a szíriai hadsereg

A szíriai hadsereg szombaton bejelentette, hogy 48 órára felfüggeszti hadműveleteit a dél-szíriai Deraa városában, hogy ezzel is támogassa a szíriai béketárgyalások folytatódását.

A tűzszünet helyi idő szerint szombat délben – közép-európai idő szerint 11 órakor – lépett életbe – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.


Az intézkedés két szombati bejelentésre válaszul született: Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja közölte, hogy július 10-én tervezik megtartani a genfi szíriai béketárgyalások újabb, 7. fordulóját, Moszkva pedig reményét fejezte ki, hogy Asztanában, a kazah fővárosban július 4-5-én folytatódhatnak az ottani szíriai béketárgyalások.

A damaszkuszi rezsim szövetségesének számító Oroszország és Irán, valamint a felkelők oldalán álló Törökország közvetítésével zajló asztanai tárgyalások a fegyverszünetről és a szíriai biztonsági helyzetről szólnak, míg az ENSZ égisze alatt zajló genfi megbeszéléseken a politikai átmenet mikéntjét vitatják meg a felek.

Az Egyesült Államok üdvözölte a tűzszünet bejelentését, és felszólította a szíriai kormányt, hogy tartsa magát vállalásához.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.