2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Szombathely

Új épületszárnnyal bővül a premontrei gimnázium

Állami támogatás jóvoltából új épületszárnnyal bővül a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium.

Erre azért van szükség, mert évek óta folyamatosan növekszik az intézmény diákjainak száma és állandó helyszűkével küszködnek. Az alapkőletételi ünnepségen részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.


Tantermek, a művészeti oktatást segítő szaktantermek és közösségi terek kapnak helyet az 1300 négyzetméter alapterületű, háromszintes új épületszárnyban. A beruházás keretében továbbá felújítják az iskola tornatermét és sportpályáját, valamint egy új cserkészotthon is megépül.

Soltész Miklós államtitkár és Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát tette le az új épület alapkövét Fotó:szombathely.hu

– Megduplázódott az egyházi iskolákba járó diákok száma 2010 óta Magyarországon, de az egyházak nem mindenhol tudták követni a létszámnövekedést az oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésében, ezért fontos, hogy megkapjanak minden támogatást az oktató- és nevelőmunka folytatásához – mondta Soltész Miklós államtitkár az alapkőletételi ünnepségen. Hozzátette: az egyházi iskolák jól működnek, pozitív kisugárzást adnak nemcsak egy településnek, de akár egy régiónak is.

Véghné Busics Hilda, a gimnázium igazgatója arról beszélt, hogy a premontrei szerzetesrend negyvenhat évnyi „kényszerszünet” után 1994-ben szerezte vissza szombathelyi középiskoláját, amely az elmúlt több mint két évtized alatt ismét a város egyik meghatározó, legdinamikusabban fejlődő iskolájává vált. – Embert nevelni, a teremtés csodáját láthatóvá tenni hitünk szerint ma is a legnemesebb feladatok egyike – fogalmazott.

Az építkezés a gimnázium udvarának régészeti feltárása után kezdődik és várhatóan egy év múlva fejeződik be.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.