2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb XIV.kerület

Újjáéledt a 175 éves városligeti pavilonterv

A régi fényében pompázhat az új Városliget. A nemrégiben átadott három pavilon árnyékában talán még a kintorna és a hintáslegények hangját is hallani véljük, hiszen 157 éves tervbe leheltek új életet a pavilonok építése során.

Hidvégi Violetta főlevéltárosnak köszönhetjük, hogy a csiricsáré bódésorok helyén századfordulós hangulatot idéző pavilonok nőttek ki a földből.


– Tizenhét éve, a Magyar Építészeti Múzeum fennállása 25. évfordulójának ünnepére elvállaltam, hogy összefoglalót írok néhány kisebb 1860-as évekbeli pavilonról, amelyeknek tervei a korabeli építési hatóság anyagában találhatók – idézte fel kutatómunkájának kezdetét Violetta. – Rátaláltam egy tizenkét szögű kioszk tervére Strohoffer István ácsmester aláírásával, gondoltam, utánamegyek a történetének. Leírhatatlan érzés volt, amikor a félhomályos raktárban az egész napos kutatómunka után megtaláltam két, 140 éves Feszl Frigyes-akvarellt Strohoffer elgondolásának, ma úgy mondanánk, prezentációs rajzait.

A felderített történet szerint Gruber Antal cukrászmester 1860-ban úgy gondolta, hogy a Városligetben meglévő vendéglátóhelyek a finomabb közönség igényeit nem tudják kielégíteni, ezért új kioszk felállítását javasolta. Az ügy bizottságról bizottságra járt, nagyrészt pártolták a kezdeményezést, de mire mindenkit meggyőztek a fontosságáról, Gruber csődbe ment és az ügy elaludt. Aztán 1862-ben Voigt Vilmos vendéglős újra felébresztette és elővette a korábbi terveket. Feszl Frigyes tehát 1860-ban tervezte a tizenkét szögű, keleti és magyaros motívumokkal ékesített pavilont a városligeti Kisszigetre, amelyet aztán 1862-ben meg is építettek. A kivitelező Strohoffer István építőmester volt. A pavilont az 1885-ös országos kiállításra kibővítették, azonban a következő nagy ligeti esemény, a millenniumi kiállítás elsodorta, mert a helyére került a Vajdahunyad vára, a mai Mezőgazdasági Múzeum épülete.


– Nagyon jó érzés elmenni az új pavilonok mellett, és büszke vagyok, hogy levéltárosként én is hozzátehettem valamit ahhoz, hogy a Városliget szépüljön. Nem mindennapi érzés, hogy az egyik leghíresebb magyar építész tervei 157 év elteltével újra megvalósultak – tette hozzá a főlevéltáros.

Az újra-, illetve újjáálmodott három pavilonban kávézó-cukrászda, art shop és ajándékbolt kapott helyet. Az art shop több mint 40 kortárs magyar tervező munkáit kínálja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.