EUR: 311,53 Ft
CHF: 259,61 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Veszprém

Ünnepi Könyvhét Veszprémben

A hétvégén rendezték meg a 88. Ünnepi Könyvhetet Veszprémben. A csütörtök délutáni megnyitón Brányi Mária alpolgármester és Závada Péter költő osztották meg a könyvekkel kapcsolatos gondolataikat.

– 88 éve rendezik meg az ünnepi könyvhetet, holott gyakran hallhatunk az igényes írott szövegek hanyatlásáról szóló szavakat – fogalmazott Brányi Mária alpolgármester a könyvhét megnyitóján. Mint mondta, a könyvek szerepe és megjelenése is sokat változott, különösen az elmúlt évtizedekben. A könyv egyszerre absztrakt és konkrét, corpus és szellem.


Brányi Mária alpolgármester szerint továbbra is a nyomtatott könyvet keressük leginkább (fotó: Domján Attila)

Bár a digitális kiadványok és a hangoskönyvek népszerűsége is egyre nagyobb, és mindegyik elektronikus formátumot megtalálhatjuk a kiadók pultjainál, a könyvhéten azért mégis az oly kedves nyomtatott formát keressük elsősorban – jegyezte meg az alpolgármester, aki szavait azzal a kívánsággal zárta, hogy még sokáig adjon szellemi táplálékot nekünk az írott szó.

Számos új megjelenést hoztak a könyvhétre a kiadók (fotó: Domján Attila)

Závada Péter – utalva rá, hogy a könyv ma már nem feltétlenül papíron jelenik meg – telefonján elmentett jegyzetébe bele-belepillantva köszöntötte a közönséget. Gondolatmenetében arról értekezett, hogy a költészet a mai napig jelen van életünkben, hozzánk alkalmazkodó formát keres. Ez a gondolat akkor fogalmazódott meg benne először, amikor a hiphop kultúrával találkozott, és meggyőződésévé vált, hogy a rapet a költészettől pusztán a zene különbözteti meg. E gondolat terelte őt afelé, hogy megalapítsák az Akkezdet Phiai hiphopcsapatot.


Mint mondta, a költészet mindig is hangos műfaj volt, a törzsi kultúrák sámánrigmusaitól a görög eposzokon és a trubadúrdalokon át az ötvenes évek beatverseiig mindig élőben adták elő és zenével kísérték a költeményeket. Így jutottunk el a slam poetry születéséhez.

A könyvolvasás intim viszony – fogalmazott Závada Péter(fotó: Domján Attila)

Závada szerint alaptalanok azok az aggodalmak, amelyek a digitális technika miatt temetnék a könyvet. Az interaktív, multimédiában, képekben és zenében tobzódó felületek mellett az embereknek igényük van arra, hogy kitörjenek a vibrálásból és elmerüljenek a könyvek semmihez nem fogható intimitásában.

A csütörtöktől szombatig tartó könyvünnepen, a Szent Imre téren a közönség találkozhatott a Nők Lapja két veszprémi kötődésű munkatársával, Vadas Zsuzsa és Koronczay Lilla író-publicistákkal, a téren láthattuk Szilágyi Ákost, Vörös Istvánt és Fábián Jankát. Több helyi szerző is bemutatkozott, például Tungli M. Klára, Brassai Zoltán és Kanyár Erika.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.