2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Veszprém

Ünnepi Könyvhét Veszprémben

A hétvégén rendezték meg a 88. Ünnepi Könyvhetet Veszprémben. A csütörtök délutáni megnyitón Brányi Mária alpolgármester és Závada Péter költő osztották meg a könyvekkel kapcsolatos gondolataikat.

– 88 éve rendezik meg az ünnepi könyvhetet, holott gyakran hallhatunk az igényes írott szövegek hanyatlásáról szóló szavakat – fogalmazott Brányi Mária alpolgármester a könyvhét megnyitóján. Mint mondta, a könyvek szerepe és megjelenése is sokat változott, különösen az elmúlt évtizedekben. A könyv egyszerre absztrakt és konkrét, corpus és szellem.


Brányi Mária alpolgármester szerint továbbra is a nyomtatott könyvet keressük leginkább (fotó: Domján Attila)

Bár a digitális kiadványok és a hangoskönyvek népszerűsége is egyre nagyobb, és mindegyik elektronikus formátumot megtalálhatjuk a kiadók pultjainál, a könyvhéten azért mégis az oly kedves nyomtatott formát keressük elsősorban – jegyezte meg az alpolgármester, aki szavait azzal a kívánsággal zárta, hogy még sokáig adjon szellemi táplálékot nekünk az írott szó.

Számos új megjelenést hoztak a könyvhétre a kiadók (fotó: Domján Attila)

Závada Péter – utalva rá, hogy a könyv ma már nem feltétlenül papíron jelenik meg – telefonján elmentett jegyzetébe bele-belepillantva köszöntötte a közönséget. Gondolatmenetében arról értekezett, hogy a költészet a mai napig jelen van életünkben, hozzánk alkalmazkodó formát keres. Ez a gondolat akkor fogalmazódott meg benne először, amikor a hiphop kultúrával találkozott, és meggyőződésévé vált, hogy a rapet a költészettől pusztán a zene különbözteti meg. E gondolat terelte őt afelé, hogy megalapítsák az Akkezdet Phiai hiphopcsapatot.


Mint mondta, a költészet mindig is hangos műfaj volt, a törzsi kultúrák sámánrigmusaitól a görög eposzokon és a trubadúrdalokon át az ötvenes évek beatverseiig mindig élőben adták elő és zenével kísérték a költeményeket. Így jutottunk el a slam poetry születéséhez.

A könyvolvasás intim viszony – fogalmazott Závada Péter(fotó: Domján Attila)

Závada szerint alaptalanok azok az aggodalmak, amelyek a digitális technika miatt temetnék a könyvet. Az interaktív, multimédiában, képekben és zenében tobzódó felületek mellett az embereknek igényük van arra, hogy kitörjenek a vibrálásból és elmerüljenek a könyvek semmihez nem fogható intimitásában.

A csütörtöktől szombatig tartó könyvünnepen, a Szent Imre téren a közönség találkozhatott a Nők Lapja két veszprémi kötődésű munkatársával, Vadas Zsuzsa és Koronczay Lilla író-publicistákkal, a téren láthattuk Szilágyi Ákost, Vörös Istvánt és Fábián Jankát. Több helyi szerző is bemutatkozott, például Tungli M. Klára, Brassai Zoltán és Kanyár Erika.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.